Здравно заведение и успешна спогодба – още един добър пример

Долунаписаният текст е дословно копиран от публикация в официалния сайт на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ ЕАД:

„В изпълнение на извънсъдебно споразумение

Ръководството на “УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ ЕАД 

поднася искрено своето ИЗВИНЕНИЕ към д-р Васил Дианов Василев,

главен асистент към Медицински Университет, София и завеждащ направление Ендоскопска урология и Екстракорпорална литотрипсия към Клиниката по Урология на УМБАЛ „Алескандровска“, София, и собственик на уебсайт http://urology.bg, заради неволното публикуване на сайта на болница на текстовете от три броя писмени статии-разработки, без да е предоставено авторско разрешение от страна на д-р Василев и без позоваване на източника.:

Статиите-разрабтки са в областта на урологията, както следва: 1/ “Уролитиаза (бъбречна криза, камъни в бъбреците, бъбречна колика)”; 2/ “Доброкачествени и злокачествени тумори на пикочния мехур” и 3/ “Доброкачествена и злокачествена простатна хиперплазия –ДПХ и карцином на простата”:

1. Камъни в бъбреците – линк линк: https://urology.bg/kamani-v-babrecite-i-ureterite/
2. Увеличена простата – линк: https://urology.bg/uvelichena-prostata/
3. Рак на пикочния мехур- линк: https://urology.bg/rak-na-pikochnia-mehur/

Болницата заявява, че няма и не е имала намерение, включително чрез своите служители, да присвои чужд авторски труд, като занапред ще бъдат положени допълнителни усилия за предотвратяване на подобни случаи.“източник

Това е един от публично обявените примери за изпълнение на договореното в споразумение, постигнато извънсъдебно.

На фона на скандалите около фалити на болници, липса на лекарства и честата смяна на здравни министри, медицинската етика и морал още не са първи приоритет в здравната система. Необходимостта от тях е възникнала през 70-те години в САЩ, когато пациентите са започнали да съдят болниците. Лечебните заведения са разбрали, че при всеки съдебен процес губят и пари, и спокойствие в работата, и престиж. Затова са започнали да обучават своите кадри, за да не се стига до там. А, когато се стигне – още в най-ранната фаза на възникнал спор, използват медиация.

За радост у нас, макар и бавно, здравните заведения започват да вървят по този далновиден път. Благодаря и нека!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*