Новини за медиацията по света – май 2017

Любопитни новини за медиацията от: Шотландия (UK), Австралия, Катар, Индия, Австрия…

„Наскоро присъствах на годишната конференция за разрешаване на спорове на Американската правнa асоциация (ABarA). Няколко теми се очертаха като критични за съвременните адвокати. Ето и топ 10 от тях:

Решаването на проблеми и анализа на риска са много повече от научаване на закона или на съдебното производство. Повечето въпроси, с които клиентите отиват при адвокатите, се разрешават без да се явяват в съда. А тези от тях, които влизат в съдебната система, рядко се решават от съдията. Интересите и нуждите на клиентите обикновено са много по-широки от правните въпроси, на които се основават правата и средствата за правна защита и юристите трябва да умеят да ги ​​идентифицират и анализират, разбирайки личните, професионалните и/или търговските фактори.

Диагностицирането на основните симптоми и изследването на всички възможности за ранно разрешаване, обикновено се възползват от т.нар. не-бинарно мислене. Но колко от обученията на адвокатите обикновено са в правилен/неправилен, черно-бял контекст на съдебната теория, практика и решения?! Твърде много!

Адаптивността и гъвкавостта са ключови атрибути на съвременното право. Повечето уроци идват от грешки, повечето решения – от творческото мислене. Как могат юристите и адвокатите да помагат на клиентите да предприемат превантивни стратегии, за да избегнат повтарянето на спорове?

Интересите на клиентите най-добре се обслужват от квалифицирани професионалисти, които разбират и могат да разгръщат стратегии за водене на преговори и медиация, основаващи се на общи интереси или „интеграция“. Тези подходи са най-ефективни, когато страните желаят да установят или да продължат бизнес или лични отношения. Медиацията позволява провеждането на такива успешни срещи за win-win решения, дори когато изглежда, че има зацикляне или нежелание да се постигне напредък.

И накрая, какво ще кажете за целесъобразността и етиката?

Какъв е смисълът да си адвокат/юрист?

По какъв начин законът се сближава и си сътрудничи с други дисциплини?

Ако общественото мнение за адвокатите е ниско, какво можем да направим? Как научаваме за реалните нужди на клиентите? Как можем да намалим сляпата зависимост? В сложни, несигурни, нестабилни времена, какви промени бихме могли да предприемем?…“

Колеги юристи, драги адвокати, юрисконсулти, съдии, университетски преподаватели, това са въпроси, над които си заслужава да се замислим, нали?!

„Потребителите и малките предприятия, блокирани във финансови борби с банки, застрахователи, супер фондове и ипотечни брокери, ще имат достъп до нова система за разрешаване на спорове от следващата година. Тя ще гарантира по-бързото, икономично и трайно разрешаване на споровете, с което ще се стимулират значително жизнената среда и икономическият растеж.“

„Финансовият център на Катар (QFC) приема различни методи за подхранване на местния фонд за таланти, тъй като смята, че развитието на човешкия капитал е жизненоважно за диверсифицираната и силна икономика.“

Това бе обявено от главния изпълнителен директор на QFC, Yusuf Mohamed al-Jaida, който се обърна към 38 участници на „Rising Leader Program“ на Qatar Leadership Center (QLC), посветена на развиването на лидерски умения, управленски умения и умения за миротворчество и подобряване на личното и професионалното развитие на професионалистите в Катар, които до момента показаха отлични постижения в кариерата си.

„Имаме удоволствието да приемем нови студенти в програмата“Rising Leader „и да им дадем вътрешен поглед върху нашата организация и как действаме“, каза Ал-Джайда.

През годините QFC изпрати някои от предстоящите си лидери в QLC, за да развият и подобрят уменията си за посрещане на предизвикателствата на днешната бизнес среда и това е ясен пример за важността на програмата за установяване на бъдещи Лидери за частния сектор. Представяйки своя преглед на Катарският Международен съдебен Център за Разрешаване на Спорове (QICDRC), главният изпълнителен директор Фаисал ал Сахути заяви, че QICDRC е специализирана Катарска институция от световна класа, компетентен да разглежда граждански и търговски спорове за повече от 300 компании на стойност повече от QR 75 bn на QFC. “

Следва продължение…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*