Какво следва?

Това е често задаван ми въпрос, на който ще отговоря и тук за Ваше улеснение:

  • Какво следва след успешна медиация?

Медиацията е успешна, когато страните са доволни от случилото се и постигнатото в нея. То може да включва всеки от следните резултати или всички заедно:

– възобновяване на диалога, яснота за статуквото, взаимно заявяване и чуване на важните за тях неща, договорена видима промяна, трансформация, предоговаряне, подобряване на взаимоотношенията, създаване на нови модели на работещи отношения, съгласие, споразумение / спогодба, план за действие, стратегия за надграждане, развитие и устойчивост…

След това страните сами решават как ще продължат напред и уговарят заедно по желание „изпитателен срок“, самопроверки, „измерители“ за напредъка и последващи срещи за мониторинг.

При развод по взаимно съгласие, след като с помощта на медиатора страните са формулирали споразумението помежду си, е нужно да го внесат в съда по нарочна процедура, заедно с исковата молба за развод по чл. 51 от СК.

При други споразумения, за които специален закон изисква дадена форма, също е нужно да се спазят изискуемата форма и процедура.

  • Какво следва, ако страните в медиация не постигнат споразумение?

В случай, че по спора е налице висящо дело помежду им, то продължава по исков/съдебен път. На всеки етап от развитие на делото страните могат отново да опитат да се споразумеят в медиация – по време на делото, без това да го спира или да пречи на хода му. Според нашето законодателство съдията в гражданското производство, е длъжен да напътства страните да използват всеки шанс да се споразумеят по мирен път и делото да бъде прекратено, вместо да продължат да воюват.

В случай, че страните не са завели дело по спора, остават им възможностите: да опитат отново с медиация (след като мине малко време или с друг медиатор) или да заведат съдебно дело. Често посятото в медиацията узрява след като отлежи известно време в умовете и сърцата на хората, затова в нова среща може да се случи целеният решаващ скок.

! Независимо дали страните са постигнали споразумение или не, медиацията може да е успешна, защото страните са доволни и разрешава спора. За един такъв случай разказваме: тук.

! Едно от големите предимства на медиацията е, че с нея могат да се разрешат няколко спора (съдебни дела) наведнъж и с това да се прекрати дългогодишна и безсмислена вражда. И дори да се спечелят начисто нови партньорства!

Имате ли други въпроси към практикуващия медиатор? Насреща съм! 

Сертифициращ тренинг за професионални медиатори

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*