Често задавани въпроси 1 – FAQ

Тук ще споделя някои често задавани въпроси в областта на семейната медиация, които получавам по няколко пъти седмично. Може да е полезно на хора в нужда и на ‘прохождащи’ професионални медиатори.

В областта на семейните отношения – раздяла/развод, издръжка на деца. Питат майки и бащи, а аз отговарям без претенция за изчерпателност.

Започвам с две питания от „самотна майка“ и от „самотен баща“:

1. Въпрос от самотна майка: относно издръжка и режим на лични отношения

„Здравейте, искам да попитам нещо, не знам как да започна. С приятеля ми се разделихме окончателно преди няколко месеца, имаме момиченце на 2 годинки. Нямаме брак, но живеехме заедно. Живеем близо един до друг и след раздялата се започнаха заплахи как ще ме осъди, ще ми вземе детето или ще я вземе от яслата и няма да ми я върне. Преследваше ме и ме снимаше за уж снимков материал в съда. Беше голям тормоз, блокирах всякакви контакти, но той продължаваше… идваше на работата ми да ми прави проблеми и на финала сега съм без работа, заради нещата, които прави. Когато ми пише, че иска да види детето, съм му отговаряла дали може и как да стане виждането. Но все пак детето не е кукла и няма да позволя да я размотава: днес искам да я видя, утре няма. И на цялото това нещо, което се случва исках нещата да са с добро и да не стигаме до съда, да се разберем като хора, но нещо не се получава. Не може всеки месец въпроса му да е „детето от какво има нужда“ и аз да казвам, че от много неща, най-вече памперси, вода, кърпички и съответно и само това да получавам. Покрай яслата една седмица боледува, една е на ясла. Предписаха ни антибиотик, ама то само това ли е?! … И, че исках да знам, при това положение правата ми с детето какви са и как да процедирам? 🙂 Благодаря предварително!“

Коментар:

 • Ако правилно съм разбрала, търсите начин да уредите отношенията си (издръжка, режим на виждане) с бащата на детето? Семейният кодекс ви дава редица права като майка, която отглежда детето и независимо, че с бащата нямате официален брак. И бащата има равни на вашите права, особено, ако е припознал детето (правен термин за декларативен акт, уреден в чл. 35 –39 от Семейния кодекс и чл. 49 от Закона за гражданската регистрация) веднага след раждането му. За заведжане на съдебно дело за родителските права и/ли издръжката може да ви съветва адвокат по семейно право.
 • Медиацията може да помогне да проведете един различен разговор и в него да уговорите по-спокойно, с добра воля и яснота, всички аспекти на отношенията с бащата за доброто на детето занапред.

Включително непредвидените от закона въпроси, но важни за детето и за вас. Например: емоционалните отношения; уважителното общуване (възстановяване на диалога); границите и зачитането на личното пространство; служебни, имотни и финансови особености; влиянията на роднини и приятели; взаимно съдействие за изграждане на връзка с детето; конкретизация на „доброто на детето“ според самите вас; взаимно освобождаване и прошка и много други въпроси, от които законът не се интересува, но са важни за вас като личности и родители.

 • Има едно ключово условие за случване на медиация, обаче: и двамата да искате да участвате в нея. Поканата към другата страна може да направите вие или медиатора (особено в случай, че липсва диалог помежду ви). Тя може да се проведе преди, заедно с и по време на всяка друга процедура (съдебна или не), без да им пречи, а с цел да улесни и структурира решенията във вашите ръце.
 • В блога съм описала успешни случаи от практиката ми, както и ресурсите, нужни за участие в медиация. Оставам на разположение, включително по телефона.

Продължение: „Благодаря Ви много! Много добър ориентир ми давате. А това са думите на бащата: „И да ме занимаваш и да не ме занимаваш, това е, оправяй се. Всеки се оправя сам, както може и не съм ти аз виновен, че си некадърна и са те уволнили.”- когато му казах, че яслата на детето не е платена. Това, което дава той като памперси /14.99 лв./, вода /3 лв./ и кърпички /2 лв. бр./ според него сигурно са напълно достатъчни за месеца за детето… и малко или много го познавам и съм на 99% сигурна, че той няма да е съгласен да даде повече пари. Когато му споменах за яслата, той беше купил нещата които по принцип купува, само че по 2, само и само да не даде парите. Искам направо да започна дело и да се свършва, да знам дата, на която ще дава пари, да не мисля от кой и как да взема назаем или т.н., че чак и да ми се подиграва,че са ме изхвърлили от работа, да не чакам на готово/макар, че за уволнението ми е до голяма степен виновен той/. Отделно ми омръзна и това днес да се сеща, че иска да види детето и след една седмица чак да се сети отново и като му кажа, че точно сега няма как да стане, той да започва пак с заплахи, че ще ми я вземе… ЗА БОГА, ДЕТЕТО НЕ Е КУЧЕНЦЕ – СЕДНИ, ЛЕГНИ.. и всичко това да го прави на ината си към мен.“

Коментар:

 • Всяко съдебно дело у нас приключва след три инстанции (тогава присъдата става окончателна), а после пак няма безусловни гаранции, че „осъденият“ родител ще плаща издръжката – например, ако докаже, че е безработен или по безброй други причини (вижте случай 2, под този). Изобщо, много са несигурностите, тегобите и разходите на съдебния процес. А междувременно, детето не спира да диша и да иска грижи, а също и да носи чиста любов за родителите си…
 • И точно това е една от причините, поради които все повече хора предпочитат медиацията. В нея, ако постигнат споразумение (според статистиката в поне 70% от случаите), то се внася в съда като съдебна спогодба и делото се прекратява веднага.

! В резултат на това страните разполагат не само със съдебно решение (със сила на пресъдено нещо), но също и с добра воля за спазването му, защото доброволно са се уговорили в медиацията точно за това. 

 • Но за целта е необходимо да има желание за участие и на двете страни в медиацията.
 • Какво би могло да привлече скептика?! – повече практична информация, предоставена отворено, без натиск. И възможност за контакт с конкретен медиатор, за да може сам да установи и да провери дали иска да участва.
 • Някои от предимствата на медиацията, които си заслужава да се обмислят:

– че ще бъде изслушан докрай, с уважение и ще бъдат зачетени интересите му;

-че ще е заявил какво иска за детето си с чиста съвест;

-че ще си спести огромни разходи за съдебно дело, които са неизбежни, независимо дали си ищец или ответник; (медиацията е с достъпна такса и често са достатъчни три срещи за намиране на работещо решение)

-че ще може да избере медиатор и да разчита, че той ще е напълно неутрален и непредубеден, разбиращ и конструктивен;

-че ще се търси само такова решение, в което и двете страни да са доволни и да го избират свободно…

2. Въпрос от самотен баща: относно издръжка и режим на лични отношения

„Имам развод. Съдът присъди двете ни деца на мен. Майка им за 2 год. ги е потърсила 10-ина пъти, а за пари и дума да не става. Дадохме я на съдия изпълнител, но пак нищо. Моля, помогнете!“

Коментар:

 • Както се е убедил питащият, съдебното решение не разрешава и не приключва проблемите в отношенията. Казано с правен термин: те са „извън предмета на делото“. И дори сериозно се задълбочават заради войнствения подход в него. Ако я няма добрата воля и поне минимално разбиране между родителите, няма как да се разчита, че нещо ще приключи за добро.

Защото принудата не насърчава поемането на отговорност, а по-скоро търсенето на изобретателни пътища за избягването й.

 • Според изследвания и статистики на Световната здравна организация, е по-рядко срещано майка да изостави или да бъде отделена от децата си, докато са много малки – освен, ако има психически, психотравматични и фатални здравословни причини за това. Напоследък обаче, чуваме за всякакви случаи, затова е важно да осъзнаем, че ролята на Родител е еднакво важима и за майки и за бащи!
 • И бащините и майчините грижи са еднакво важни в живота на децата. Точно по тази причина все повече хора (съветвани и от напредничави адвокати) предпочитат да ги уредят в медиация, в която могат да уговорят ясно, трайно, взаимно-изгодно и зачитащо интересите на всички им, а не принуждаващо решение.
 • Предимство на медиацията е, че се търси и двете страни да са уважени и доволни, търси се златната среда и съвместното допълване в осигуряване ‘доброто на децата’. Ако нямаш време да го направиш както трябва, тогава ще имаш ли време да го направиш отново?
 • Ако и бащата и майката желаят да участват в такава среща-медиация, в която да бъдат изслушани и зачетени вижданията им и да намерят заедно благоразумен изход – аз съм винаги отворена. Това е, с което мога и искам от все сърце да Ви подкрепя, драги родители!

¡ Имате ли въпрос за конкретен случай, в който сте участник или наблюдател? Искате ли да заявите ваша нужда и случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*