Може ли медиаторът да покани другата страна?

В предизвикателство ли сте поради влошени отношения с партньора си в личния живот, отиващи към развод?
Изострени ли са емоциите и претенциите, ескалиращи дотам, че замесват и децата?
Трудно ли Ви е да разговаряте спокойно, за да се чуете за основни неща?
Иска ли Ви се да се разберете по цивилизован и мирен път, вместо да се съдите с бум и трясък?
Отворени ли сте към идеята да го направите в среща-медиация?
Ако отговорът Ви е да, знайте, че не сте сами по този път, а по него вървят и са минали много добри хора.
В случай, че искате да инициирате медиация, но в момента Ви е невъзможно да говорите с другата страна, медиаторът би могъл да я покани* – с професионален и неутрален подход, и с елегантен и добронамерен стил.

Защото, когато общуваме с някой непредубеден, чийто образ не е натоварен с емоционални етикети, всички ние сме по-отворени да чуем възможностите с лекота и да изберем свободно.

! Това не означава, че медиаторът ще Ви представлява и ще заеме Вашата страна в спора. (за това можете да се обърнете към адвокат или друг пълномощник) Не означава също и, че ще притисне или изманипулира другия да се съгласи да участва. Той ще сподели, че Вие сте го потърсили, за да инициирате такава среща – именно, защото е неутрален, ще осигури равнопоставена среда и има умението да подкрепи едновременно и двама Ви за взаимно-удовлетворяващо решение. И ще даде информация за медиацията, оставайки отворен докрай. Ако е налице съгласие и от двете страни да се проведе среща-медиация, той ще се радва да свърши своята част от работата.

Благоразумно ли е това за Вас? Насреща съм да Ви подкрепя!

Полезни свързани статии по темата:

*Счита се, че е най-добре двете страни заедно да се обърнат към избрания от тях медиатор, защото медиацията е доброволна процедура, невъзможна без това първоначално съгласие за стартирането й. Затова и още в началото на първата среща се подписва Съгласие за участие и провеждане на медиация. А след това по всяко време, всеки от участниците има свободата да се откаже от по-нататъшно участие, без да е задължен да дава обяснения за това си решение.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*