Оплакване от медиатор – как, къде и какво от това?

pic: iStock

Медиацията не е конкретния медиатор, който я реализира. И същевременно зависи много от конкретния.

Тя е детайлно обмислен и проверен във времето подход и процедура, почиващ на ясни 4 принципа и европейски етични стандарти, които са гарантирани чрез специален Закон за медиацията.

Медиаторите у нас към момента се вписват в Единния регистър на медиаторите към Министерство на Правосъдието след успешно преминаване на сертифициращ тренинг и полагане на изпити. Деликатният момент е, че обученията се предлагат от голямо разнообразие от организации, също вписани, но все още неконтролирани за качеството на извършваната дейност. Последното предстои да бъде променено скоро с въвеждане на единни обучителни стандарти, стига те да са изготвени от успешни медиатори.

Ако сте недоволни от работата на конкретен медиатор бихте могли:

1. Да подадете устно и писмено оплакване до Управителния съвет на Националната Асоциация на Медиаторите и Етичната комисия към нея. Все още НАМ се помещава на адреса на СЮБ в гр. София на ул. Пиротска’ 7, ет.3, тел: 02 981 26 24.

2. Да подадете устно и писмено оплакване до организацията и/или центъра, в които членува конкретния медиатор. Това според мен е логична първа стъпка или едновременна на точка едно. Разбира се, обратната връзка към самия медиатор също е нормална първа реакция, стига да е склонен да я изслуша и приеме конструктивно.

3. Но преди всичко това: моля, внимавайте как избирате медиатора си! Силата на този избор е огромна и определя не само успеваемостта, а и доверието помежду ви независимо от развитието на процедурата. Също така вашият избор „налива масло“ в правилния или в неправилния огън. Преди време написах тук статия с няколко насоки: Как да изберем медиатор?

Повече за откровения ми 20 годишен опит като медиатор можете да прочетете в книгата  „В храма на медиацията – как е на практика“.

4. Моля, опитайте да бъдете конструктивни в оплакването си и да следите и съдействате за спазване на обективните критерии. Субективното ви емоционално усещане е еднакво важно. Двете заедно дават по-цялостна обратна връзка. Благодаря!

Накрая ще го кажа и лично, както го публикувах в социалната мрежа Фейсбук днес:

Мили хора, които ми се обаждате с оплаквания от псевдо медиации и медиатори, ценя доверието ви и искам да напомня и тук, че можете да насочите обратната си връзка към организацията, в която членува конкретния медиатор и към УС и Етичната комисия на Национална Асоциация на медиаторите (от които сега не съм част).

От своята камбанария мога да кажа, че както във всяка друга професионална работа и с още по-пълна сила в тази, изключително деликатната:

Във вашите ръце е силата да изберете внимателно медиатора си!

Медиацията у нас е уредена със закон (ЗМ), почива на ясни 4 принципа и не се приравнява на конкретен медиатор с неговата настройка и подход.

Да си професионален медиатор не се научава, а се развива според мен на основата на налични минимални: правилна нагласа, дарба, интегритет, съзнателен избор и отговорност.

Далеч не всеки, който говори за медиация е надниквал в кухнята ѝ;

не всеки надниквал е влизал вътре и все по-навътре;

не всеки влизал е сготвял споделено;

не всеки „готви“ хем вкусно, хем здравословно

и не всеки ял е бил заситен…

НаЗдраве и на добър Избор!

Ваша в медиацията: КK

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*