Спор между колеги. С какво може да е полезна медиацията?

Има начин да се разберете, дори в най-тежките разминавания в офиса!

Когато възникне ситуация между колеги от един екип или от различни екипи в една компания, далеч не е необходимо да си тровите нервите и здравето, прилагайки стратегии като „бий или бягай“, „заплаши, наложи се или се примири“.

Има и друг тип стратегии – на сътрудничество. Без жертване на себе си, без интриги, напрегната война на групички и цунамита от стрес. Ако искате да продължите да работите заедно, може да е заедно по нов начин, който е приемлив за всички ви.

Насърчавам Ви със следните няколко, полезни според мен, бележки:

  • Участието в медиация е напълно поверително.

По отношение на трети лица. Още в началото на срещата всички декларираме и подписваме договор за провеждането на поверителната процедура. Не се притеснявайте от евентуално изтичане на информация през медиатора, защото той е сериозно отговорен пряко пред Министъра на Правосъдието (чрез Единния регистър на медиаторите и етичната комисия на НАМ) за запазване на конфиденциалността и всяко нарушение би било престъпно деяние, с което би рискувал много повече от името си.

Установено е, че хората разкриват чужди тайни, предимно в атмосфера на битка, клюки и интриги, а не, когато се ангажират в сътрудничество, изрично професионално да ги пазят и са неутрални.

По отношение на участниците. Правото на запазване на тайна се зачита и за всеки един от самите участници в медиацията. Медиаторът е длъжен да запази в тайна всяка информация от личен характер или бизнес интерес на участник, който поиска това.

Така, че едно от най-големите предимства на медиацията е запазването на тайната и поверителността!

  • В медиация се случва разрешаване на спора на човешко ниво и по човечен начин.

Това означава, че не е необходимо да се засягат теми и въпроси на институционално ниво. Такива могат да бъдат разисквани с участието на представител на работодателя.

Също така означава, че участниците могат да уговорят такива комуникационни правила и граници (в рамките на общите фирмени и в синхрон с тях), които да работят помежду им.

  • На тези от вас, които са отворени за медиация, ми се иска да кажа три неща:

♦ Поздравления, че обичате себе си дотам, че избирате да градите здравословна работна среда!

♦ Подадената ръка за спогодяване, е съвсем реален, прагматичен ход. И след такъв интелигентен ход, можете да се гордеете със себе си като благородна личност, служител и колега – каквото и да последва.

♦ Отказът да се участва в медиация, също е реален ход и ясен сигнал – „не желая да се разберем/спогодим“; „не зная какво представлява медиацията и съм скептично настроен“; „повлиян съм от преценката на мой външен авторитет, който ме насърчава да воювам“; „не вярвам в подхода на сътрудничество“…

Нека всеки има свободата да избере този подход, който иска да среща и получава в живота си.

Успех!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*