За кого е нашето обучение?

Наблюдавам с интерес как все повече хора смело разширяват компетентността си или се преквалифицират, защото се чувстват натясно в досега упражняваната от тях, добре платена професия или пък в суетнята и фалша на свързаното с нея ежедневие…
Все повече започва да ни е важно да „дадем път на това, което е в сърцето ни, да блика и да носи радост на нас и на света“.
Независимо дали сме в категорията ослушващи се за нови възможности, безработни, пенсионери или настоящата ни работа ни е „супер, с прекрасен шеф и колектив“, нещо вътре в нас винаги търси повод и начин да се занимаваме с Най-Своето.
И далеч не е нужно то да е единственото ни и гръмогласно призвание, както се случва при някои, а е напълно достатъчно да дава усещането за пълноценност тук и сега.
Както каза днес един стар приятел:
„Взел съм съзнателно решение да не правя компромиси със сърцето си и да вървя накъдето то ме води. Търся възможност да разкрия даровете, които са ми дадени свише и да ги използвам най-пълноценно, за да се чувствам докрай осъществен и да докосвам живота на хората. Работата ми бе добре платена, на високо ниво, с много пътувания и т.н. отстрани изглеждащо прекрасни характеристики, но усетих много фалш в случващото се, много „целта е да оправдаем средствата“ и т.н. Предпочитам да рискувам, скачайки в неизвестното, отдавайки изцяло себе си в нещо, което вярвам, правя с ентусиазъм и е за благото на хората.“
Мнозина ще възкликнат, че в тези времена гореописаният избор е смел до безрасъдство. По-важното според мен е, да е и отговорен – не само към собственото ни бъдеще, а и към това на света, от който сме част. Затова е ключово да проучим и изследваме добре възможностите, да опитаме „вкуса им в качествена кухня“ и да подходим съзнателно към това, което ни привлече.
Професията Медиатор неслучайно е сред професиите на бъдещето сега, за които напоследък говорят футуролозите. Все повече хора разпознават миротворчеството като свой вътрешен повик, като една от  силните си страни или от ежедневните си занятия и решават да го развиват в себе си.
Това е голяма надежда за иначе изтощения ни от поляризация, нечовечност, съдене и воюване, свят.
Към мен се обръщат много прохождащи медиатори, привлечени от тази професионална дейност. Като част от подкрепата в тяхното търсене им предлагам и един четиристранен тест за самопроверка на мотивацията, който сработва само, когато отговорите са честни.
Ето го:
1. Какво е най-дълбокото ми лично намерение, което ме води към това?
2. Какво имам, мога и искам да дам и какво очаквам да получа от това?
3. Готов/а ли съм да вложа ресурсите си и да се уча в това?
4. Каква е и къде точно е границата ми в отдаването на това? 
Тези въпроси често се оказват ключови за осъзнаването на кандидат-медиатора, независимо че списъкът им може да се разширява многократно. Всеки сам подбира какви огледала и ориентири (напр. коуч, ментор, консултант) да ползва в търсенето на честния си отговор.
Забелязвам, че много от интересуващите се от реализация в нашата професионална област сериозно подценяват проверката на своята базисна win-win нагласа и работата върху нея.
Мисленето, че:
„е достатъчно да си добър човек и да искаш да помагаш на другите“ или, че
„това винаги ти се е отдавало и и без това постоянно го правиш“ или, че
– „може да ти донесе добри пари“ или, че 
„проблемите на другите са ти много лесни за разрешаване“ и подобни
сериозно подхлъзва. В резултат по-късно много амбициозни ентусиасти остават в изумление защо не успяват да си вземат финалния изпит за професионален медиатор или въпреки сертифицирането си не могат да привлекат, а още по-малко да проведат успешно първите си медиации.
Обучението по медиация на Център за медиация Ахая е полезно и за хора, които не планират да се развиват професионално в това поприще. Много участници се включват от чисто любопитство и им е интересно да разширят перспективата си – както в личен, така и в служебен план. Много чудесни лидери подобряват по време на обучението своите: вътрешен баланс, неутрална настройка, емоционална интелигентност, емпатия, асертивност и други комуникационни и трансформационни умения, смирение и т.н.
Тези, които искат да бъдат професионални медиатори преминават през необходимите акредитация, супервизия и специализации.
Нашето основно обучение по медиация е предназначено за хора, които имат базисна win win нагласа и са готови да я развиват.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*