Защо с медиация в училище?

Не е тайна, че в училищата неизбежно се случват спорове и конфликти, които по множество логични причини не могат да бъдат разрешени нито от висшестоящ, нито от вътрешен човек.

Изненадващото е, че в такива ситуации ръководствата на училищата все още се лутат в търсенето си какво биха могли да направят.

Част от хубавите новини са, че:

  1. Медиацията е включена като един от инструментите в т.нар. Обща подкрепа към Закона за предучилищно и училищно образование и училищните ръководства са насърчени да я използват при нужда както всяка помощна външна услуга.
  2. Има все повече директори на училища, които са опитвали медиацията, познали са ползата ѝ, подкрепили са свои ключови служители да се обучат в нея и дори самите те са обучени като медиатори.
  3. Има все повече училищни психолози, които са обучени за професионални медиатори, стават инициатори на медиация и сътрудничат умело за навременно и цялостно разрешаване на конфликтите.
  4. Има все повече педагогически съветници, които си дават сметка, че медиацията е още един техен ресурс и желаят да се обучават в медиационни умения.
  5. Има все повече ученици, които са привлечени и тренирани в т.нар. медиация между връстници (peer to peer mediation) и действат вдъхновено като лидери-миротворци в своето училище.
  6. Има професионални образователни общности, които разпознават медиацията като един от инструментите на ученето и приобщаването.
  7. Има все повече учители и родители, които желаят да участват в среща-медиация и да се обърнат към медиатор за градивен изход от спора помежду си и между децата, за които се грижат.

Затова и създадохме съвместен проект в „Приобщи се“ с ЕЛА , в който подпомагаме нуждаещите се училища с нашия подход в медиацията.

Училищната медиация решава конфликти, възникнали в училищна среда с помощта на училищен медиатор.

Училищният медиатор помага на страните да проведат фокусиран разговор и да постигнат договореност, която удовлетворява всяка от страните както поотделно, така и заедно.

Медиаторът създава структурирана среда за разговор с цел страните да чуят спокойно дълбоките си интереси и истинските причини за случилото се.

Медиацията позволява на страните да договорят най-доброто и за двете страни, получавайки разбиране за собствената си позиция и позицията на другия.“

Обратните връзки от всички участници в медиациите, които сме провели заедно и поотделно сочат, че във всички случаи те са били удовлетворени от участието си, препоръчали са го на други и биха участвали отново. Нещо повече, много от тях споделят, че са се променили в градивна посока с това преживяване и/ли, че са констатирали разгаряне на искрата на миротворчеството в себе си.

Повече конкретни отговори по тази важна тема, обратни връзки и няколко подробно разказани случая от личната ми практика можете да прочетете в книгата наръчник за медиацията „В храма на медиацията – как е на практика“.

А в следната статия можете да научите повече за: Нормативната регламентация на УМ в училищата на ЕС.

Заповядайте на Сертифициращото ни обучение за професионални медиатори за 2020 г. : 21-22 и 28-29 март.

Следва продължение

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*