„Развален телефон“ в офиса – повод за медиация на работното място

 

Смеем се, когато сме отстрани в такава ситуация:

broken.telephone.situation.funny.mediationsun.glases

 

 

 

 

 

Но, когато сме отвътре, повечето умуват как да я етикират (развален телефон, лоша комуникация или чиста проба непрофесионализъм), как да я скрият, избегнат или заклеймят.

Случаят:

‘Баш-шеф’ разпоредил на директор да бъде направено нещо Спешно. Той предал на подчинения си, той пък на човек от своя екип, а последният – на нов служител в екипа на техен дългогодишен подизпълнител. И някъде по веригата информацията се объркала, но и чувствата се разгорещили. И по пътя наобратно, се насъбрала и лавина от стари неизговорени разминавания, закани и слухове.

Полезността:

В медиация, подобна ситуация се използва като генератор на нови възможности и гледни точки. И като ключов фактор за повишаване на ефективността и удовлетворението.

Как? – като включените и „засегнатите“ се срещнат по нов начин на кръглата маса, подкрепени от неутрален и избран от всички, модератор – медиатор. В тази среща всички са равностойни партньори, а не задушаващи „властници“ и безотговорни „жертви“. И разрешават не само „чисто служебните и технически въпроси“, но също и човешките, комуникационните, емоционалните, които нажежават пространството в тях и помежду им. Медиацията е all inclusive.

Защото иначе тези въпроси често са оставени да се подразбират и не се комуникират навреме. А вътре в отделната организация – не могат да се предвидят и обхванат докрай във Вътрешните процедури и правилата на работа, длъжностните характеристики и етикет. И, защото организационната култура е жива и динамична и тя се гради, проверява и обогатява, именно в такива ситуации. Не е ли прекрасно, всички да участват активно, спокойно и открито в изграждане на културата на работното си място? И да прилагат правилата съзнателно, а не про-форма? О, да!

Това дава на водещите (мениджъри, ръководители) на фирмата, най-малко:

  • спокойствие в ежедневието на човек-оркестър;
  • време да се занимаят със същинските си задачи;
  • нови идеи и неподозирана информация, споделена по свободна воля;
  • възможност да общуват с хората от екипа си по още един различен начин.

И дава на всички участници поне:

  • свеж поглед към позабравени аспекти в отношенията;
  • откриване на нови форми и модели на мислене, поведение и общуване, които са полезни и работят точно сега и точно за тях;
  • олекване, пречистване, заряд и вдъхновение.

Защото, както казва и Джеф Фостър „Истинското изцеление не е поправяне на счупеното, а преоткриване на Здравото.“ Хайде заедно?!

¡ Имате ли въпрос по конкретен случай, в който сте участник или наблюдател? Искате ли да заявите случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*