Как се постига разбирателство за доброволна делба на общ имот ?

Колко често чувате за

роднини, намиращи се в тежаща ситуация на крайно неразбирателство и пълна невъзможност за комуникация помежду си, като същевременно имат общи наследствени имоти и им е важно да ги разделят, за да могат да използват собствеността си? 

Имотните спорове са едни от най-честите поводи за блокиране на отношенията и изобилието в семействата. Представете си с братята, сестрите и братовчедите си да получите голямо наследство от няколко къщи, гаражи, складове и земеделски земи… и да не можете да ги ползвате, защото не можете да се разберете за доброволна делба.

И точно тези са споровете, за чието разрешаване медиацията е МНОГО подходяща.

Така е, защото в нея се решават структурирано и докрай всички въпроси, както от емоционален, така и от договорен характер. А в процедурата се включват успешно и въпросите от психо-социално и правно естество чрез нужните за това съветници на страните, с цел да бъдат цялостно и трайно разрешени споровете помежду им. Разбирателството тук е цялостно.

Първата стъпка обаче е осъзнаването, че положението „ни напред – ни назад“ блокира огромно количество материални блага да стоят неизползваеми и изсмуква от ценната ни енергия. Но увлечени във въртележката на ежедневието или просто неосведомени за мощта и ползите на медиацията, много хора предпочитат да загърбват болезнения възел, вместо да го развържат в целебна среда.

Например: Случай, който е супер за медиация!“ – както каза дамата (млад медиатор и техен общ познат), която им е предложила медиация с мен.

Страни и история: Двама братя, наследили два апартамента, един гараж, една селска къща и четири парцела. Живялият в чужбина брат е с твърд характер и в лоши отношения с цялото семейство от много години и не поддържа комуникация с никой от роднините си. При опит да се свържат с него, най-често удрят на камък. Живялият цял живот в родината брат пък, е чувствителна душа – дълбоко емоционална, приказлива, миролюбива и отстъпчива.

Набързо направили устна подялба („Ти вземи и ползвай това, а аз – онова“) и изведнъж се скарали като стигнали до гаража и селската къща. Доброволната делба станала много трудна и решили на първо време да ползват имотите със съдействие един към друг под формата на даване на разрешения и извършване на съвместни правни действия. Не знаели как да се разберат – невъзможна доброволна делба ?!

Научили от честен адвокат и за големите недостатъци на съдебната делба – времеемкост (поне 3-4г), големи разноски, големи адвокатски хонорари въз основа на материалния интерес, непокрити рискове при публична продан.

Блокиране: Единият има нужда от пари за изгодна инвестиция и иска да продаде жилището, а другият иска да вземе кредит, за да направи ремонт на своето и да се нанесе с младото си семейство в него колкото може по-скоро. Но за целта при тези обстоятелства е нужно взаимното им съдействие, което те все повече си отказват.

Така че, нуждата напира… и ги катализира да търсят изход.

Думите на препоръчалия им медиация: „Разговаряхме много и споделих, че при тези обстоятелства виждам като единствена възможност за наистина доброволно разбирателство и доброволно разделяне на имотите, да отидат на медиация с теб. На пръв поглед нищо сложно, дори за медиатор от начинаещо ниво. От друга страна обаче, никой от семейството не вярва, че братът ще се появи и ще се разбере с брат си по този мирен път. Прекалено различни са един от друг още от деца, прекалено антагонистични, прекалено несъвместими, за да водят дори нормален диалог. Затова е нужен такъв медиатор, който може да покани, да присъства, да проведе и завърши успешно такава многопластова и сложна медиация.“

Защо се съгласи другата страна: „Като говорих с непредубеден от една страна и опитен от друга,  медиатор, просто в един момент усетих, че и за мен е изгодно и спокойно да го направя.“

Споразумение: Реализираха законна Доброволна делба, която напълно ги удовлетворява. Но само след като разбраха по-дълбоките причини, на които се дължаха няколкото спора помежду им, проявиха човечна гъвкавост, направиха нужните според тях промени и подобриха и развиха взаимоотношенията си. Стоплиха се и взаимоотношенията в цялото голямо семейство… А никой не вярваше, че възможно. Как се случва това приложно миротворчество в медиацията можете да прочетете в Книгата за медиацията.

„- Трябваше по-рано да се свържем с Вас. Целият ни живот мина в една борба. Безсмислена.“

„- Да, карахме се за неща, които са ни дадени даром, а ние се дърпаме за глупости.“

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*