Как с медиация може да се разреши спор само с 2 телефонни разговора?

Ако с вас сме се срещали, вероятно знаете, че прилагам медиацията с отличителен аха-подход.

Този стил не е претенциозен и привнесен от нечии авторитети, а някак „дойдохме и проходихме“ заедно и кристализира с годините изследване, пробване, равностоен обмен, събиране на мед от различни съцветия по света и от преди всичко съзнателната практическа работа.

И сработи така добре, че много пъти аз и хората наоколо ми се удивляваме… Ах, как един нерешим спор, безизходен конфликт, може да се разреши с една среща или дори само с разговор по телефона. Аха, я!

На септемврийският ни тренинг за сертифицирани медиатори ни изненада мой клиент.

Обади се и ме помоли да се видим за 5 минути. Помислих, че е за нещо доуточняващо и го поканих в почивката.

Оказа се, че иска да благодари. Дойде с букет и топъл блясък на сълзи в очите.

Случаят:

Служител на авиокомпания и нейният ръководител.

Поради проблеми на пазара и структурни промени, се наложили множество съкращения. И работодателят му дължи три работни заплати и повече от 4 хил. лв. командировъчни. Но времето минава, а служителят е опитвал многократно, но не успял да се срещне и чуе с работодателя си.

Свързвам се с другата страна по телефона и провеждаме разговор, хвърлящ мост помежду им и възстановяващ мотивацията за добронамерения им диалог и за win-win решение. Като неутрален медиатор казвам и на двама им, че оставам на разположение и за среща лице в лице с тях. Усещам онова тихо вътрешно удоволствие от самото им намерение и от проявеното от тях цивилизовано бизнес отношение – независимо и уважавайки взаимно затрудненията, през които минават в момента.

Развитието (за което спонтанният гост ни разказа):

В дните след разговорите ми по телефона с двете страни, те се срещнали и очи в очи. И работодателят казал, че наистина няма възможност да плати нищо сега.

Но само ден след това служителят получил превод на заплатите по сметката си. И в рамките на една седмица получил и командировъчните. Останала за издължаване само 1/5 от общата сума. И това, каза гостът ни, вече „не е толкова важно, след като е налице доброто желание и са възстановени добрите отношения“! :)(:

Подобна е обратната връзка и от другата страна – удовлетворение от взаимното разбиране и от направения избор за запазване на отношенията, добрия имидж и чистата съвест.

Изненадата:

Беше така вълнуващо… И, както казаха две от участничките в групата:

„- Ще запомня това като силно вдъхновение, защото беше спонтанен израз на благодарност, в който можахме да усетим не само процеса, а и резултатите!“

„- Сега повярвах, че медиацията работи успешно!“

БЛАГОДАРЯ от все сърце на всички включени!

И нека да е win-win-win… 🙂

iznenada

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*