Медиацията днес: Заедно по нов начин

Често разказвам с какво медиацията може да е полезна при развод по взаимно съгласие.

Защото да се разделим свободно и начисто, означава да отворим пътя си да се срещаме още по-добре!

Безброй двойки е трябвало да се разделят преди да се преоткрият, както има и други, които никога не са се разделяли и са вгорчили живота си. Съществуват какви ли не варианти. Но, ако за единия от двамата връзката е приключила окончателно, тя е приключила и за двамата.

Понякога обаче, не е необходимо да късаме и да се развеждаме. Тогава, когато и двамата чувстват, че връзката не е приключила, че още обичат другия. Ако има желание, ако се обичат, ако държат един на друг, ако вярват, че все нещо може да се направи, макар и да не знаят какво точно, винаги може да се намери изход. Можем просто да си дадем почивка, да поставим дистанция, нови граници и свежи правила помежду си.

И медиацията може да е много полезна в тези случаи – за обновяване (предоговаряне) на отношенията.

Например:

Случай от практиката ми. Прекрасна двойка е на кръстопът в отношенията си след 18 годишен брак. Имат две деца и се разбират чудесно за тях и с тях. Обръщат се към мен, за да огледат личните си взаимоотношения като двойка – в различна, неутрална и вдъхновяваща среда. И двамата си дават сметка, че „така не може да продължава“ поради вътрешното напрежение и редица външни дразнители (битовизми, роднини, ефект върху децата, здравни проблеми, трети човек). И двамата имат нужда от промяна и от честно заявяване къде са, какво избират и в каква посока вървят. И не успяват (по комплексни причини) да назоват, чуят и да изкомуникират нуждите си и параметрите на тази промяна. Отвътре обаче, те и двамата са се променили и тяхното голямо старо приятелство и любов търсят нови пътеки за доверие и близост – тук и сега.

Процес: общо 6 срещи, заедно и поотделно, на няколко етапа, с „почивки“ и „пробни периоди“ от по няколко месеца. Семейна-трансформираща медиация.

Резултат: Заедно по нов начин. И по думите им: по-зряло, цялостно и съзнателно.

Колко е хубаво, че имаме свободата да се срещаме или не, отново, в израстване, в смирение пред това, което Е! 🙂

„Когато си с един човек 24 часа в денонощието, познаваш всичките му слабости – добрите му страни, но и лошите, блестящото и мрака. Целият човек се разстила пред тебе като на длан. Любовта е достатъчно силна да се осъществи и при вида на слабостите, ограниченията, уязвимостта на любимото човешко същество. Имагинерна любов обаче, съвсем не е достатъчна. С нея можеш да обичаш само в киното или литературата, в поезията – както се обича далечна, блестяща, но непозната звезда.

Истинската любов представлява съвсем различно измерение – тя означава влюбване в действителността. Да, действителността има дефекти, но това те стимулира за растеж. Всеки отделен д’ефект те тласка да го надхвърлиш. Когато двама души се обичат истински, те си помагат в израстването. Превръщат се в огледало за другия, взаимно се оглеждат. Помагат си и се поддържат. В добри и лоши времена, в щастие и тъга, те са заедно, загрижени един за друг. Това е цялата философия на обвързването.

Ако съм с теб само, когато си щастлив, а те напускам в нещастие, за обвързване не може да става и дума – налице е чиста експлоатация. Ако съм с теб само, когато преливаш, а те напускам, когато си в депресия, значи изобщо не съм с теб, не те обичам, обичам единствено себе си и собственото си наслаждение. Когато си в състояние да ме зарадваш, когато ми правиш добро – тогава съм с теб. Когато ми причиниш болка, неудобство – изхвърлям те на боклука. Това не е любов, не е обвързване, не е преданост. Няма никакво уважение към личността на другия.

Не е трудно да обичаш жената на някой друг, понеже на него отреждаш пораждащата страдание реалност, а за себе си запазваш само сладките мечти. Чудесно разделение на труда – няма що! Това обаче, е нечовечно. Любовта е нещо сериозно и изисква израстване, иначе що за любов е това?!

Любимите получават стимул един от друг във всяко отношение. Когато са заедно, постигат високи върхове на щастие. Отредени са им обаче, и дълбоки пропасти от тъга. Разстоянието между щастие и тъга се увеличава – ето това е любов. Когато си сам, сълзите и плачовете нямат особена дълбочина. Не си ли забелязал? Когато си сам, всичко това е доста плитко. Когато обаче, плачеш заедно с любимия, се получава голяма дълбочина на преживяването, разкрива се ново измерение.

Сам можеш да се смееш, но смехът ти ще кънти на кухо. Ще прилича на нещо ненормално, на лудост – само лудите се смеят сами. Когато споделяш смеха си с някого, смехът придобива дълбочина, здраве. Можеш да се смееш и сам, но смехът ти няма да е особено дълбок – няма как. Споделен, той се спуща до най-изконните дълбини на твоето същество. Двама души могат да израснат в общуването си само, когато са заедно във всички климатични условия – ден и нощ, зиме и лете, независимо от промените в настроението.

Дьрвото се нуждае от всички климати и всички сезони. Да, то обича жаркото лято и ледената зима, радва се на зората, на слънчевите лъчи. Но само в тишината на нощта може постепенно да се затвори в себе си и да изпадне в дълбок сън. Дървото има нужда от тих, весел, радостен ден, но и от мрак и тъга в сивотата на облака, покрил небето. То расте от цялата тази диалектика.

Любовта е диалектика. Сам не можеш да израснеш. Винаги помни, че когато си влюбен, не бива да бягаш от отдадеността и обвързването. Потопи се изцяло в нея. Не се помайвай някъде из периферията, готов всеки момент да избягаш при първата трудност.

Любовта е и жертвоприношение. Трябва да пожертваш много… егото си, амбициите, уединението, тайните… Плитката романтична влюбеност не изисква никакви големи инвестиции, без тях обаче, няма израстване.

Любовта те променя почти изцяло, тя е ново раждане. Вече не си същият като преди – никога няма да бъдеш. Минал си през огън, пречистен си. Изисква се смелост.“ – Ошо

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*