Медиация заедно с брокер на недвижими имоти

Наскоро партнирах като медиатор на брокер недвижими имоти, в случай с негови клиенти.

Самият брокер е успешен сертифициран медиатор (в Ахадемията за медиатори) и затова познава добре полезността на медиацията и я ползва.

Случаят:

Клиентите му са млада двойка съпрузи, готови с радост да поемат приключението за свой дом и деца. Тя е медиен експерт. Той е мениджър продажби във фирма за медицински изделия. Решили са да сменят града и тесния си едностаен апартамент с къщата, която заслужават и са събрали добър бюджет за целта.

Но имат много различни вкусове и вижданията им за дома-мечта се разминават.

Например, той предпочита едноетажна къща за ремонт. Тя иска двуетажна, готова и добре обзаведена, с широка и светла трапезария. Не желае вечно те да ходят на гости на родителите и приятелите си, а и да приемат гости и да устройват хубави партита.

За около година брокерът им предложил три чудесни къщи, а после още три, които според него са компромисни, но те двамата не могат да се разберат. И с усмивка ми споделя, че „и двамата са много силни характери, неотстъпчиви и затова процесът на търсене е меко казано интересен“.

Защо брокерът ме покани:

„- Защото от един момент нататък спират да гледат на мен като на обективен и неутрален външен човек. А ме виждат като консултант-продавач, който все пак иска да им продаде, за да спечели, т.е. не като изцяло и еднакво безпристрастен към двама им. Не вярват, че искам да стане най-доброто за тях, каквото и да е то и, когато и да е то.

Всеки иска да изпълниш неговите очаквания и да повлияеш на другия да направи компромис със своите. Едновременно с това искат да стане бързо. Да не говорим като всеки предяви претенции спрямо мен за моята изрядност на работа. А после и спрямо продавача и съседите.

Толкова е хубаво, когато клиентите ми са истински доволни и ме препоръчват непрекъснато на други.“

Срещата ни, четиримата:

В разговорите насаме с него и нея и всички заедно се разбра, че мъжът обожава домашните ремонти и има нюх и желание да инвестира личен труд и средства с цел да повиши стойността на имота с времето. Жената пък обожава идеалните и завършени неща.

Мъжът много иска да изгради със свои ръце дома за семейството си, но се опасява, че жена му ще му дава зор да приключи бързо. В един момент на огледа, спонтанно възкликна:

“ – Харесва ми, но не виждам нищо за ремонт.“:) И продължи, вслушвайки се в собствените си мисли: “ – Трудно приемам непроменимите неща.“

И двамата държат най-много на кухнята. Но тя я иска готова „без да чака, а просто да я види и да се влюби в нея“. Той иска „да си я направим точно, каквато мечтаем“. Взаимно е и желанието им за хубава баня към светла спалня.

Погледнали са няколко имота – едноетажни, двуетажни, „с разлята архитектура“. При всеки откриват предимства и недостатъци: първият е неидеален (недовършен и без хубава кухня), но близо до центъра на града; вторият е модерно строителство и на добра цена, но се намира на час и половина път. Третият е модерен, но доста над бюджета…

Развръзката:

Избраха третата къща с „разлята“ архитектура и с две стаи за довършване. На 15 мин. от хубавия център и със споразумяна с продавача цена, леко надхвърляща бюджета им.

В неутралната и структурираща среда на медиацията, с лекота и спокойствие прозряха най-важното, което ги обединява и ражда съгласувания им избор:

„- Нека къщата ни е на една идея от идеалното сега и нека вложим и малко труд и така да се осъзнаваме като нейни творци и да направим всяка стая своя!“

Повече за медиацията в имотни случаи можете да прочетете в книгата-наръчник „В храма на медиацията – как е на практика“.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*