Медиацията днес: от ‘много сериозно неразбирателство’ до мир

»Кое ни е важно: само ние да сме прави или да сме щастливи?

Да намерим изход и покой или да стане моето, по  моят начин?

Аз и семейството или всеки за себе си? Здравето или инатът?«

 

Голямо семейство, двама братя и три сестри.

Майка им починала преди две години и почти оттогава не общуват помежду си.

До главата им е дошъл обаче, въпросът кой и как ще се грижи за баща им – самотен, особняк, в крехко здраве. И не могат да се разберат…

Към мен се обръща първо едната сестра:

“ – Не знам как да опиша ситуацията, но имаме много сериозно неразбирателство с братята и сестрите ми. Всеки е затворен в себе си и в дома си. През последните години се избягваме взаимно и се напрягаме един друг. Настроението е негативно и в последно време като се засечем, само си крещим и се обиждаме. Няколко пъти опитах да разговарям по-спокойно с тях, поотделно, а и събрани заедно. Но те държат ли държат на своето и не чуват и не приемат моите виждания. По празници не можем да се съберем спокойно и затова не се събираме, но от това не става по-добре, напротив, като зациклили сме… Много ме боли, а аз търся мир и разбирателство. Какво да направя?! И мой познат ви препоръча и искам насока от страничен човек с добър опит. „

Как приеха идеята за медиация другите братя и сестри?

Потърсилата ме сестра им предложи да използват медиацията като инструмент да се разберат. Писала им писмо и после се чула с всеки от тях по телефона:

‘ – Много мислих за отношенията ни. И виждам, че всички сме натоварени и все пак полагаме усилия, пробваме да се справим с това по свой начин. И щом не намираме начин до момента, а продължаваме да не се чувстваме добре, потърсих и ви предлагам да опитаме един различен начин. Точно, защото ви ценя повече от това, че ме боли. Повече от това да се дърпам и да не признавам, че се нуждаем от помощ. Та ние сме семейство! Затова ви моля да помислите за тази възможност. Чувала съм от приятел (познавате го, Радан), че една среща-медиация е била много полезна в неговото семейство. Изпращам ви информация да разгледате и да си усетите сами. Гледам, че се провежда със симпатичен човек с опит и умения. И си остава между нас си, поверителна. И дава един неутрален поглед. Може това да сближи крайните ни позиции, да се чуем, вместо да си крещим, да видим нещо ново. ‘

Какво последва?

Другите от семейството проявиха интерес. Чух се по телефона с всеки от тях. Тъй като знаеха само, че е ‘нещо препоръчано’ и ‘някаква среща-разговор’, но не и какво е на практика и как протича – обясних конкретно и отговорих на въпросите им. Всеки разбра, че може да си тръгне, когато пожелае и, че в медиацията се участва партньорски, с уважение и равностойно. Много е важно даването на обширна информация (онлайн, по телефона, в лична среща) с цел всеки да си усети дали му е близко/любопитно точно това нещо, по този начин и то, с мен.

След съгласието им да участват, започнахме медиацията с виждане с всеки поотделно, а после се събрахме всички заедно.

Беше прекрасна медиация! Намериха затрогващ, изразяващ силата им, обединяващ ги по-здраво, изход! Без компромис на някой от тях със себе си. И траен – още едно семе покълна, израстна и роди плодове в семейството.

Времеемкост: индивидуални срещи и една обща, 3 часова среща. 

P.S. Ключета за медиатора: * За резистентността: скептицизмът и затвореността към идеята за „професионална медиаторска помощ“ (ако е представена така), са нормални в интимни отношения и ситуации, дори и за по-популярни подходи от медиацията. Затова вместо с понятието ‘медиатор’, дамата тук спонтанно ме е представила като ‘симпатичен и топъл човек, който има дългогодишен успешен опит в подпомагането при такива разминавания’. * За емпатията може да е от полза и наличието на градивен житейски опит на самия медиатор – например, аз съм израснала в семейство с  брат и сестра, с които се разбирам чудесно, но и много добре знам какво е да растеш с двама, които са част от теб и все пак са доста различни от теб:) Но и липсата на подобен опит в този живот, е от полза – като лесно виждане извън кутията. * Важно е и подчертаването, че всичко е и остава поверително и, че съм напълно неутрална и няма да влияя/насочвам със своята лична преценка.

¡ Имате ли въпрос за това как да подходите за разрешаването на конкретен случай, в който сте участник или загрижен наблюдател? Искате ли да заявите случай за разрешаване?– можете да го направите така.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*