„Ти приличаш на баба ми!“ – Тео

 

Доживях и такъв комплимент 🙂 И днес се сетих отново да Благодаря!

alike.grandma Преди време имах честта и удоволствието да водя медиация, в която участваше Тео, момче с етикет ‘аутист’, даден му от възрастните. Присъствието му внасяше толкова наситена автентичност, че чак въздухът искреше. Да ви кажа, това беше една от най-откритите и честни, забавни и смели медиации в практиката ми. Косонастръхвателно успешна! Накрая той ми каза само това: „Ти приличаш на баба ми!“ :))) И ми показа снимката й…

Той я снимал. Живее в Гърция, било й мечта. Чашата ли? – с чай е, непрекъснато пиела чай. И никога не го карала да пие и той – просто оставяла чайника, чашите и бисквитите на масата. Именно тя му казала, че Тео идва от гръцкото ‘theos’ – Бог. И, че Бог има много лица – оттам и всяка различност.

mediation.tea.comВ градината зад къщата й имало плодови дръвчета и три пчелни кошера в различен цвят. От нея научил куп интересни неща като това, че меда не се разваля. Рисуваше великолепно, колекционираше бръмбари и любопитни факти. До болка откровен – благоговейно истински… Мисълта, че скоро ще се видим пак, ме усмихва и вдъхновява.

И днес се сетих за него, като прочетох това: „Опитайте се да гледате на аутизма ми по-скоро като на друга способност… вижте дарбите, с които аутизма ме надарява. Може да е вярно, че имам проблеми с очния контакт или воденето на разговори, но обърнахте ли внимание на това, че не лъжа, не мамя в игрите, не клюкаря досадно на съучениците си и не съдя другите? Вярно е, че сигурно няма да съм следващият Майкъл Джордан. Но с моето изострено внимание за дребните детайли и възможностите ми за изключително фокусиране върху определена тема или проблем аз бих могъл да съм следващият Айнщайн. Или Моцарт. Или Ван Гог. Те също са имали аутизъм. Откриване на лечение на болестта на Алцхаймер, разгадаване на загадката за извънземен живот – какви ли бъдещи постижения от днешните деца с аутизъм предстоят?…“ (из Десет неща които всяко дете с аутизъм би искало да знаете“ на Ellen Notbohm)

Ехей, Тео… хайде заедно!:)

P.S. И, ако не сте гледали прекрасното участие на Темпъл Гарден по тази тема в TED, може би сега е добър момент за чиста наслада!

Чуйте го. Лекокрило е. На това казвам: едно -Аха?! срещнало -Аха я! А ей, това ми е особено приятно да извадя от него сега, заради любимата работа: да се използва ‘точката на фиксация’ за мотивация! Това е, поради което подходът на медиацията има удивителна сила. Конфликтът е фиксация. А медиаторът в мен, е вдъхновен и загрижен да използваме тази ‘фиксация’ като повод и генератор… за ново договаряне, за реални гениалности в реалния свят.

¡ Имате ли въпрос за това как да подходите за разрешаването на конкретен случай, в който сте участник? Искате ли да заявите случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*