Медиацията – инструмент в ръцете на съзнателните

„- Направи списък на всичко, което искаш да вземеш и ми го дай.

– Ти нищо ли не искаш? Няма ли да оспорваш, да пресмятаме, да делим?…

– Не, няма да оспорвам. Искам просто да се чувствам свободна.

– Всъщност и аз. “

Tака някои хора се разбират за общото си имущество*, след като пътищата им се разделят.

dva.stola.KМедиацията в този случай целеше да изготвят заедно един друг план – за това, което от тук нататък касае непълнолетните им деца. След промяната във взаимоотношенията им на бивша семейна двойка, съзнаваха, че сега е необходимо да изградят нов, различен вид партньорство помежду си като родители. И искаха да положат основите му ясно, еднозначно и без излишен стрес. Потърсиха ме след препоръка от техни приятели и ги попитах: Защо чрез медиация? (други и за по-оплетени ситуации не се обръщат към неутрален медиатор с опит)

„- Защото така сме по-спокойни – по-малко напрежение и надежда, че няма да издребняваме излишно. Също, че заради обективната външна гледна точка, няма да пропуснем някой важен по-дълбок, но завоалиран въпрос, който по-късно ще поражда нови дрязги. И накрая, защото така излизаме от вече ‘навикнатата и навикана’ атмосфера и се срещаме в друга, в която се чувстваме свободно и добре.“ – Яна и Мартин, участници в медиация, благодаря!

Когато процедурата по медиация се провежда при висящо дело за развод –  за да е ‘по взаимно съгласие’ законът изисква между страните да бъдат уредени четири основни въпроса. Едно от уникалните предимства на медиацията е, че заедно с тях, в нея могат да бъдат разисквани и решени и всякакви други важни за страните емоционални, човешки и интимни въпроси. А не те да остават отхвърляни като „стоящи извън предмета на делото“, докато в същото време са в основата на спора. Защото, ако не бъдат разрешени, неминуемо възобновяват конфликта по един или друг начин, тежат и тровят отношенията. Ето така медиацията допринася споровете да се разрешават цялостно, в една неформална, градивно структурирана, поверителна и уважителна обстановка.

*Блокче юридическа информация: Относно общото имущество (т.нар СИО), от юридическа гледна точка, извън въпроса за ‘ползването на семейното жилище от родителя, при когото остават да живеят непълнолетните деца’ (един от четирите), останалите въпроси за имуществото могат да се решат и в отделно вещно-делбено производство, т.е. в друго дело след развода. Само не забравяйте – можете да изберете да се съдите, но не е необходимо да се съдите! Повече за това с какво точно може да ви е полезна медиацията при развод/раздяла и отговори на най-често задавани въпроси, можете да прочетете: тук.

¡ Имате ли въпрос за разрешаването на конкретен случай, в който сте участник или наблюдател? Искате ли да заявите случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*