Неутралността

Кат и Маги се срещнаха вчера на полянка под едно столетно дърво.

И се оглеждаха в очите и се усмихваха през сълзи в сладко безвремие.

И си говориха за всичко, що им душа иска. И за неутралността.

На Кат много й хареса как Маги обясни осъзнаването си, че не е и не може да бъде напълно неутрална по отношение на детето си, дори и да й се иска.

Нито пък детето й ще я погледне някога като напълно неутрална. Просто, защото тя присъства в живота му като негова майка. В този постоянен образ е, с всичките му конотации.

Разказа и как, напълно демократично, взимат решения у дома. Избрали да са вегани, те уважават свободата на почти 7 годишният си син да избере сам какъв да е и с какво да се храни. Осигуряват му естествено-любяща и информирана среда и от там нататък, уважават правото му да избира да яде и боклуци. И го наблюдава, че някой път като реши да яде боклуци, знае много добре, че има тази свобода и никой няма да го обвини за това. И същевременно, го вижда как винаги следи с поглед дали майка му е наоколо – просто, защото знае какво харесва тя и какво мисли за здравословната храна…

И затова, колко е важно децата да могат да живеят и в двете свободни пространства – и в родителска и в неутрална среда.

Защото Маги е от новия тип майки и от новия тип образователи. Тези смело честните, с които Кат се чувства в пълна хармония и у дома.

И Кат се замисли пак и за неутралността на медиатора.

Важно качество по закон (чл.6 от ЗМ) и важна негова полезност.

Тя е настройка, състояние и умение – да наблюдаваш, да съпътстваш и съчувстваш без да преценяваш, да съветваш, да спасяваш и да съдиш.

Тя бързо ти се изплъзва в случай, в който си и страна; или медиатор във връзка с някоя от страните; или едновременно в ролята на медиатор и в още някоя професионална роля/позиция.

Тя е и друго място, друга черупка, в която стъпваш фактически – извън ситуацията и отвъд пристрастността.

Кат се сети колко е сладка като се проверява за неутралност всеки миг, когато е в тази роля.

Оглежда си черупката, все едно я вижда за първи път и я потупва: кой е тук?! 🙂

neutralnost.bashar

P.S. И още един цитат за полезността на неутралната гледна точка:

„На съвета на приятелите не може да се вярва единствено и изцяло и на „враговете“ не може да се вярва изцяло. И едните и другите имат своята страстна гледна точка. Те не притежават неутралното виждане, не притежават безпристрастен поглед. Не могат да застанат отстрани и да погледнат; те са направили определена инвестиция в този човек. Приятелите са направили свои инвестиции, неприятелите имат свои инвестиции. Наблюдават от своя гледна точка и от тази гледна точка са привързани.“ – Ошо

А вие потърсихте ли и различна, неутрална гледна точка?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*