Будителството

„Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука,

непременно ще има светла и трайна бъднина!“ – Васил Друмев

В деня на будителите

се обадиха толкова съучастници в случени медиации, че три пъти зареждах батерията на телефона.

Случайно се сетили за медиацията заедно.

Мед ми капна на душата, но това, което ме разтопи от радост е: първо се сетили за самото преживяване и за това как са се чувствали в него! – будни, будители, събудители.

 

buditeliПриятно е за малко да преместим вниманието си от личността на будителя към будителството, нали?! Нима не сме всички творци в този процес?! Нима не сме всички будители на себе си и на другите – казвам с най-голяма благодарност и почит към коренните български будители, сред които са и мои любими баща, баба, пра-чичо Антим I и много, много други – познати и непознати просветители. Благодаря!

А това, което ни среща и сплита, сякаш е събудителството…

Дали ще е от полза и медиаторите да се погледнем като будители? – не от суета, а от отговорност. Будители на свежата и здравословна атмосфера, на съзнателното общуване в ‘приспани’ (неудобни и заплетени) ситуации. Както разказа в края на медиация една от участничките в нея – преди това не била спала цяла нощ в притеснения и продължавала да е пренапрегната като дойде, а в един момент открила, че „спи“ на нивото на сърцето и съзнанието си, затворена е към случващото се в момента, към възможностите и предложенията. А после постепенно се отворила в създадената блага среда, започнала да чува. И това събуждане се усети ясно от всички ни. Един от участниците даже възкликна:

„- А, добро утро! И тя откликна (вместо да се подразни):

– А, добре заварили! Къде са ми чаят и палачинките за закуска?!“ 😉

Работи ли и вашият СъБудилник?;)

Като медиатори обгрижваме тъкмо процеса на среща на разноликите истини и на събуждане на истината сега – тази, която е актуална и здравословна и за двете страни. Не мъртвата, про-форма истина, а избраната, живата, която в момента ги радва да са и да бъдат в добри взаимоотношения със самите себе си и с другите за в бъдеще. Нима това не е будене и не е бъдене? Хей, будителството не е мъченическа, а е spa процедура. 🙂

И отправям партньорски призив и приветствие към медиаторите и към участниците в медиация: да бъдем и да будим съзнанието си, иначе приспано от инерцията на „лошото време“, от популярните модели, държащи ни в „красиво“ напрежение, което неусетно ни сковава.

„БУДИТЕЛ – човек, който през целия си живот активно и по своя воля служи на каузата за съхраняване на родната история, майчиния език и българския дух и памет. Денят на народните будители е общо български празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.“

Отговорност е да избереш да будиш първо самия себе си и да не се взимаш прекалено на сериозно в това. Защото, както каза един приятел „така рискуваме едни да си ‘играят’ на будители, а други на такива дето а-ха да се събудят.“ Аз съм ти, ние сме едно, обичам се/те.

И много ми харесва да завърша с тази част от статуса на чудесната Rozmari De Meo:

„Искам да ви кажа, че можете да намерите 10-тина минути на 1-ви ноември и да си помислите дали няма някой, който трябва да бъде споменат. Някой, благодарение на който имате възможността сега ДА БЪДЕТЕ. … А на фона на днешните събития да се поогледате дали наоколо няма някой нов Будител, който трябва да бъде чут. Може това да е собственото ви дете!“

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*