Защо за ЧР-ите е важно да са добри миротворци?

Зададох този въпрос на самата себе си и на няколко специалисти човешки ресурси, които са уважавани като честни и истински успешни в професията си.

Какво отговориха те? – любопитно е и можете го да прочетете: ТУК.

И ето и моят отговор към момента:

Установено е, че колкото и да внимаваме в картинката, когато е спокойна, критичните ситуации най-ясно показват и разгръщат силата и интегритета на всяка личност и екип.

Странните разминавания и трудните разговори, които изкарват човека отвъд излъсканата му фасада и зоната му на комфорт – те срещат и разширяват наистина.

„Дай да те срещна, когато си нажежен и всезнаещ

и ще ти кажа докъде си стигнал.“

– казват с усмивка старите японци. 

Именно в такива моменти проличава и как прокламираните принципи и правила от фирмената/организационната култура, сработват на практика. И точно тогава се отваря ново пространство за генериране на свежи решения от друго ниво на перспектива.

Специалистите Човешки ресурси са в златна ключова позиция и неслучайно са дясната ръка на всеки мениджър и собственик на бизнес.

Замисляли ли сте се например, че те са естествен:

  • довереник на най-големия и на най-малкия човек в компанията,
  • буфер и мост между висшия мениджмънт и работника/служителя (от екипа или производството в завода или чистачката, които са в досег с най-интимните елементи от удовлетворението на клиента),
  • проводник на фирмената култура и проверител на нейното реално функциониране на отделните нива и в конкретни места,
  • подбиращ „свежа кръв“ за дейността и основен преговарящ при раздяла,
  • с постоянното предизвикателство да свързват без да смесват, да поемат някои най-тежки удари в комуникацията и да омекотяват други, да съчетават интересите на компанията с интересите на работещите в нея, да са едновременно неутрални и достъпни, твърди в принципите и търсещи леките и бързи процедури по взаимно съгласие,
  • „линчпини“* (Сет Годин) и „носители на честотата“ (Екхарт Толе) –

 *“Някога на всяко работно място имаше два отбора: на мениджмънта и на работниците. Сега вече има и трети отбор – на линчпините. Тези хора свързват другите, правят нужното, за да се осъществяват нещата и да се създава добър ред от хаоса. Те са основните градивни блокчета в структурата на всяка голяма организация. Като малката скоба в железарията, която държи колелото да не изпадне от оста, те може и да не са прочути, но са незаменими. „Линчпин“ буквално означава чивия, скоба, която придържа колелото на каруцата към главината. В преносен смисъл има значение на важна, съществена част от нещо, важен, ключов член на организация. Именно в последното значение Сет Годин развива своята теза за смисъла на работата и на нашето място в нея, като практически превръща думата в нов термин. Както Годин пише: „Всеки ден срещам хора, които могат да дадат толкова много, но се сдържат, защото са твърде заблудени или уплашени. Време е да спрем да се оплакваме от системата и да си начертаем заедно обща карта. Във всеки има интелигентност, важен принос и изкуството, което създава, е безценно. Само той може да направи това – и е необходимо и прекрасно за всички ни да го направи.“

Ако сте ЧР, не подценявайте тези качества/възможности. Ако сте собственик на бизнес, не подценявайте ЧР-ра си. Вече повече от дузина ЧР-и на успешни компании се обучиха за медиатори и действат вдъхновено… Аха-гордеем се с тях!

Днес фирмите с утвърдено име на пазара на труда разчитат на своите ЧР-ри за подбора и грижата за човешкия ресурс. Доколко работата на тези ключови специалисти ще стимулира процеса на укрепване на взаимоотношенията между служителите и за пробуждане на активната позиция в работния процес обаче, зависи от личностните качества на самите ЧР-ри. Нужна е наблюдателност и далновидност при подбор на кадрите, безпристрастност и съпричастност (емпатично слушане и отворен диалог) при възникнали конфликтни ситуации, вътрешна убеденост за неутралност и уверенa, компетентна подкрепа за win-win решения.

-Катина Клявкова, HR & Organizational Culture Consultant, Professional Mediator

А Вие как мислите и какво сочи личният Ви опит: дали и защо за ЧР-ите е важно да са добри миротворци?

Сертифициращ тренинг за медиатори

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*