Готови ли сте за медиация?

Здравейте!

Поздравления за интереса Ви към напредничав, пряк и холистичен подход като медиацията!

Ето няколко въпроса, които може да са Ви от полза да си зададете сами на себе си – за тази конкретна ситуация и ПРЕДИ да пристъпим към провеждането на медиация:

1. Имам ли win-win* нагласа? Искам ли и другия да е добре и аз да съм добре?
2. Желая ли да търсим заедно трета алтернатива или държа, че "само аз знам какво е правилно"?
3. Склонен ли съм да положа усилия за провеждане на уважителен диалог, независимо от (и заедно с работата върху) емоционалната тежест, която усещам?
4. Какви са очакванията ми към медиацията и към медиатора? В синхрон ли са моите очаквания с принципите** на медиацията?
5. Информиран ли съм какво точно е медиация? Не само теоретично, но и на практика. Включително за подхода и опита на избрания медиатор?

Честните Ви отговори на тези въпроси са добра основа за истинска медиационна процедура.

А аз като медиатор, обещавам да Ви насърча да си отговаряте на тях поне още няколко пъти по време на съвместната ни работа. И ще съдействам всеотдайно, защото именно в съзнателно партньорство си заслужава.

Благодаря за доверието и приятно преживяване на успешна медиация!

* ( win-win – Meririam Webster Dictionary, definition of win-win : advantageous or satisfactory to all parties involved. / win-win situation – ситуация, в която всички печелят.)

** (четирите основни принципа на медиацията са: доброволност, равнопоставеност, поверителност и неутралност/безпристрастност)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*