Медиация за Здраве

Миналият понеделник гостувах на греещата Ива Дойчинова в студиото на радио FM+ и говорихме за здравето от комуникационна гледна точка – как да решаваме конфликти чрез медиация и по този начин да се чувстваме добре със себе си и с другите.

Ах, че приятно беше! На гости в чаена среда 🙂

Очарова ме…

…атмосферата (именно тя е важна и в медиацията). Как една личност – чисто и просто автентична и присъстваща – е щедър домакин и вдъхновяващ модератор в работата си. В случая с журналист като Ива –  медиятор. Хубаво ми беше и да наблюдавам и да участвам, благодаря!

Започнахме с въпроса: Какво е „конфликт“? И доколко е нещо естествено и нормално? Разбира се, че се изкуших да разкажа няколко истории като тази за двете сестри и портокала или притчата за земеделеца и житото. Но ни дойде да заговорим за конфликта като възел (и за това има хубава притча!): като нещо завързано, заплетено. „-Така звучи и самата дума”, каза Ива. Ако възелът ти върши работа и не тежи – чудесно. Но, когато ти тежи, когато завръзва потока на здравата енергия и тя не може да тече свободно? И отгоре на това си „ходи“ с теб, защото няма къде географски да избягаш от него, тогава?!… Тогава можем да спрем, да се огледаме в другия, да погледнем навътре в самия си център и да поискаме да развържем (защото всяка връзка си има развръзка, а трудното носи в себе си труд и възможност), да предоговорим, да продължим свободно нататък.

И тук можете да чуете продължението на разговора ни (~ 18 мин).

article separator2 ОтзивиМедени моменти:

„- Това да разрешиш чрез съда нещо, което можеш да решиш по човешки начин, за мен означава, че си изчерпал човешките начини.” (Ива)  „- Медиацията е един от тези човешки начини за извънсъдебно споразумяване. Най-здравословният начин, според мен.” (Катина)

Съвременната й история: Практикува се с успех в Америка (от втората четвърт на миналия век), развита е в повече от половината страни в Европа (в Италия например, миналия месец приеха медиацията като задължителна за съдилищата), в Азия е широко използвана търговската медиация, а win-win подходът е предпочитан и в работата на международните организации за единство в света.

Какво я различава от преговорите? Медиаторът е трета неутрална страна, целяща да стане най-доброто и за двамата (win-win), а не е защитник на една от страните (като адвоката), нито участва в качеството си на специалист в определена област (като психолога или адвоката). Медиаторът е домакин на благоприятната среда, в която се срещат спорещите и си сътрудничат – не притискаща, а човечна, свободна, добронамерена, равнопоставена среда.

Какво се случва в медиация? – един накратко преразказан случай на конфликт на работното място, в който две дами игнорират, а после срязват възела, но се оказва, че това не е истинският край, защото продължават да носят товара на нерезрешения конфликт със себе си. В крайна сметка постигат здравословната дистанция в общуването си, преоткрита и предоговорена поновому – съзнателно и свободно, а не по инерция.

Как могат хората да стигнат до медиацията и да изберат своя медиатор? – чрез Единния регистър на медиаторите, Facebook-групата „Медиацията – златен ключ за споразумяване”, Център за спогодби и медиация към СРС и чрез препоръка от уста на уста.

На финала: „-Ах, каква хубава думааа, каква хубава българска дума е спогода!… Аз очаквах, че ще чуя нещо сложно, а то е толкова простичко. Освен това, много ме зарадва думата спогода, нека да сложим такъв финал…” (Ива)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Какво бихте направили, ако днес е последният ви ден живот? | www.svoizbor.com

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*