Съгласни ли сте да не сте съгласни?

– Съгласни ли сте да не сте съгласни?

Това е един от двата въпроса, с които посрещам участниците в медиация. И след това им съгласие, вече няма какво да ни попречи да проведем вдъхновената среща.

Защо? Защото само в свободна среда вирее творческото мислене, изразяване и създаване на нови решения.

И ми е много приятно, когато се обръща внимание на това. Предприемачът и експерт по мениджмънт Маргарет Хефернан разказва в TED:

  • Защо не трябва да се притесняваме да не се съгласяваме?
  • Как най-добрите партньори не са еднакви, и как добрите екипи и бизнеси позволяват на хората да изразяват своето дълбоко несъгласие?
  • Защото конфликтът дава възможност на нас и хората около нас да мислим по най-добрия начин?
  • Повечето хора инстинктивно избягват конфликтите и споровете, но това ли е правилното поведение, що се касае до най-доброто за нас и хората около нас?

Според Маргарет Хефернан, ръководител на няколко компании и експерт по мениджмънт, уместното несъгласие стои в центъра на прогреса.

В презентация за TED тя илюстрира как най-добрите партньори не са еднакви, и как добрите екипи и бизнеси позволяват на хората да изразяват своето дълбоко несъгласие. Защото конфликтът дава възможност на нас и хората около нас да мислим по най-добрия начин.

За да се случи това обаче, ние трябва да да търсим и привличаме хора, които са много по-различни от нас. Това означава, че трябва да се съпротивляваме на подсъзнателния си стремеж да търсим хора, които са като нас самите и да привличаме хора с различно образование, с различни дисциплини, с различен начин на мислене и с различен опит. И това изисква много търпение и енергия.

Вижте видеото (субтитри можете да изберете от менюто вдясно):

И, ако това видео ви е харесало, ето още едно интересно TED участие на Марагет за това колко е опасно „да си затваряме очите“. Гейла Бенефилд просто си вършела работата докато не открила ужасната истина за своя роден град, който имал 80 пъти по-висока смъртност от средното за САЩ. Когато се опитала да разкаже на хората за това, научила друга горчива истина: Хората не искали да знаят. В тази реч, която е отчасти урок по история, отчасти призив за действие, Маргарет Хефернан показва опасностите от „съзнателното невежество“ и се възхищава на хора като Гейла, които имат смелостта да проговорят.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*