МЕДиация – що е то?

МЕДиацията е:

  • Среща за споразумяване (предоговаряне на отношения или разрешаване на спор),
  • което е взаимно-удовлетворяващо (win-win),
  • с подкрепата на неутрален модератор (медиатор),
  • в уютното пространство на отворен и партньорски диалог.

Разговор (с думи или без) по човешки.

С уважение и изслушване, със слагане на масата на всичко, което искаме да кажем, да бъде чуто, да разберем, получим и дадем,

ВМЕСТО спор със съдене, прекъсване, притискане, игрички на силни и слаби, виновни и невинни, палачи и жертви.

Защото именно в такава отворена среща и среда виждаме реалната картина с парчета, които да наредим.

Иначе картината е химера – в безброй пред-стави, в пред-разсъдъци и пред-положения. Забелязали ли сте колко често, независимо от фактите, парченцата остават да блуждаят. Вибрират тежко в самотните ни мисли, спомени, в познатите случки и модели, в догадките, преценките и фантазиите, в съветите на някой спасител и гадател, в монолозите ни със самите себе си?…

Какво ще стане като ги назовем свободно, като ги огледаме и проверим? И като решим сами какво става и може да стане ТУК И СЕГА…? Това наричам среща в Нулевата точка. Опитвали ли сте? Работи, нали?!

 

Когато в отношенията е позабравено какво е да е леко, да вървят нещата, да ни е вдъхновено, спокойно, начисто и еко.  Когато е заплетено и търсим развръзка. Когато е тегаво. Когато е „безизходно“.

Например (споделен опит):

  • когато усещам, че има начин да се разберат двама души в конфликт, но не успяват да овладеят дотолкова емоциите, че да се чуят един друг;
  • когато виждаме, че елементарен конфликт между работодател и служител отива толкова „на зле”, че мислят за съдебен процес;
  • когато между колеги се случило нещо, но не успяват да го разрешат сами.., времето си минава, тежестта остава и дори се увеличава, започва да пречи на тяхната работа, на околните, на работния процес и екипния живот;
  • когато един проблем в семейството е довел до нетърпимост и враждебност между близки хора, но те не успяват да го уредят сами, защото е силна емоционалната болка и всеки чака другия да направи първата крачка;
  • когато двама съседи са се скарали за нещо дребно (напр. място за паркиране), а в същото време живеят врата до врата, съпругите са приятелки, децата учат заедно и са имали традиция да празнуват заедно; но всеки от двамата се е заинатил, сигурен че само той е прав и другия му дължи извинение, разбиране.

Сашка Таскова, мениджър

„Животът е твърде кратък,
за да губим време, енергия и стрес
във влачене на неразрешен конфликт
– особено, ако страдаме ежедневно от него…“

 

 

 

 

С покана за разговор на чай.
Отправена от вас или от домакина на срещата (избраният от вас медиатор) към другата страна.

МЕДиаторът е неутрален, обективен и… много ЧОВЕЧЕН.

Той е обучен и сертифициран (вписан в Единния Регистър на Медиаторите),
отговорен пред вас и обществото за качеството на работата си и за запазване достойнството и поверителността на доверителите си. Процедурата е напълно поверителна.

И тежестта олеква, а взаимоотношенията заздравяват.

Можете спокойно да насочите вниманието и усилията си към своите ежедневни задачи и житейски планове. Отпада необходимостта да се готвите за битка с тежки и тайни оръжия, защото във всеки момент от тази чаена среща участвате доброволно, открито и решавате вие. А в чаената среда, най-ефективните инструменти работят за взаимна победа – всеки допринася и получава от ситуацията най-доброто за себе си.

МЕДиацията е една конкретна възможност за спогодяване на практика, чрез диалог, в продуктивна атмосфера.

Тя е припозната като така важна за нормалното функциониране на обществото ни, че е уредена със закон – Закон за медиацията. Според чл.2 от ЗМ, тя е: “доброволна, неформална и поверителна процедура за решаване на спорове, при която трето неутрално лице – медиатор, подпомага спорещите страни сами и по своя воля да постигнат взаимно приемливо споразумение.”

Тя е мощен трансформатор във взаимоотношенията, актуален сега. Процедурата е бърза, а таксата за нея е многократно по-ниска от стандартните консултантски и съдебни – със съзнателната цел да е достъпна и да се насърчат свободния избор и разбирателството, за доброто на всички ни. Опитът показва, че е най-ефективният извънсъдебен способ за win-win разрешаване на спорове, даващ възможност и на двете страни да спечелят и да продължат отношенията си във взаимен интерес.

Полезни отговори

Какво прави медиаторът?

Как да изберем медиатор?

Клауза за медиация

Някои случаи

Интервюта с мен в медиите

Да се срещнем?!

Първа стъпка

Що е медиация?

Книга за медиацията

Център за медиация Ахая

Обучение по медиация

Професия медиатор

Аха подход в медиацията

“Най-добре е да развиваме мирни умения в мирно време” са казвали древните мъдреци. Ако и Вие предпочитате да влагате благи усилия навреме – преди и вместо да избухват военни действия – ето Ви една възможност. Тя може да е полезна едновременно за вътрешен мир, личностно и социално развитие. Медиацията също така е и нова, все по-необходима професия… Миротворен ден!

Обучение за медиатор

! Всеки случай, който споменавам, е съобразен изцяло с принципа на поверителност, анонимност и със знанието и съгласието на участващите в него страни.

Споделянето цели единствено и само практическо запознаване с реалните ползи от медиацията и всяка прилика с конкретни лица и събития, е неволна. !

Кратка история на медиацията:history.of.mediation

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*