Медиация на работното място

Медиацията на работното място е

практичен и поверителен инструмент да имате спокойна работна среда и служители и колеги, които не носят проблемите си от вкъщи на работа и от работа у дома. 

Наскоро ме потърси Диана Петрова, която прави проучване на практиката в България по темата на магистърската си разработка: „Нагласи към медиацията като алтернатива при решаване на трудови спорове“ с научен ръководител: проф. Цветан Давидков.

Ползвам някои от нейните въпроси, за да споделя и с вас отговорите от личната си практика в тази област.

 1. Моля да споделите няколко случая от вашата практика.
  • тук разговаряме по темата с Калина Стефанова в „Еко и Леко“ по Radio FM+, където имам удоволствието да гостувам ежемесечно като медиатор.
  • тук съм описала още три случая.
  • тук можете да прочетете още статии по темата.
 2. Имате ли практика на медиация при решаване на трудови спорове? Ако да, какъв брой случаи? – около 500 (към 2016г.)
 3. Каква част от тях са индивидуалните трудови спорове? – 2/3 от тях
 4. Споровете между страните към кой аспект на трудови отношения са се отнасяли: прекратяване – основание/обезщетения; изпълнение на основни задълженията; професионална квалификация; други… ? – всички тези аспекти, включително лични отношения (у дома и на работното място), дискриминационни спорове, спорове и раздяла на бизнес-партньори, спорове за определяне на нови правила на работа и много други
 5. От случаите на медиация за разрeшаване на трудови спорове, при какъв брой е постигнато споразумение на страните? – 95%
 6. Каква част от тях са индивидуални трудови спорове? – 2/3 от тях
 7. Имате ли информация за добри практики по медиация при трудови спорове в други европейски държави? Моля посочете някои от тези държави. – Да. Италия, Великобритания, Румъния.  
 8. Вашето мнение за ефективно прилагане на медиация при трудови спорове е: …
  – по-скоро тази практика в България ще бъде успешна – Да, по мой личен опит като медиатор определено е успешна и абсолютно актуална на нуждите на времето ни. Безусловно вярвам в практичната й полезност за личностите, за екипите и за организациите!

 

еднмедиация.при.трудови спорове.1а стамедиация.при.трудови спорове.2тимедиация.при.трудови спорове.3медиация.при.трудови спорове.4я за сп. Човешки ресурси / Human resources

 

 

 

Някои случаи

Полезни отговори

Какво прави медиаторът?

Как да изберем медиатор?

Да се срещнем?!

Първа стъпка

! Всеки случай, който споменавам, е съобразен изцяло с принципа на поверителност, анонимност и със знанието и съгласието на участващите в него страни.

Споделянето цели единствено и само практическо запознаване с реалните ползи от медиацията и всяка прилика с конкретни лица и събития, е неволна. !

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*