Да изследваме И-то, едно упражнение

Обичате ли да изследвате И-то?

Аз обожавам. Дали може, вместо само моят интерес или само твоят, да удовлетворим и двата? Дали може да не „жертваме“ едната нужда заради другата, а да намерим как и двете да живеят? Дали може този път да е И, вместо ИЛИ? И кога може да е така?

Има една пряка връзка между това, което казваме и това, което получаваме в живота. И не съм чула някой да я оспорва, напротив, тя все повече се изследва и изтъква. Думите ни (слово-форми) оформят целите ни и затова начинът, по който се изразяваме определя в голяма степен собственото ни поведение, а не просто влияе на това как другите ще ни възприемат.

Дори размяната на една дума с друга, може да направи цялостна промяна в това как се движим към целите си..

И, тъй като това е голямо вълшебство, с него се занимават много методи като нервно-лингвистичното програмиране (НЛП) и т.нар. „оформяне на мисленето“ („design thinking“). Когато опитаме съзнателно да променим своето автоматично говорене, с това преобръщаме мисленето си, за да видим нещата такива, каквито са и да стигнем до различни резултати. Експериментирайки с друг начин на изказ, току виж сме осъзнали, че даден проблем не е толкова фатален и безизходен, колкото изглежда. И, че имаме повече сила над живота си, отколкото сме мислели.

И в медиацията го правим и то – в конкретна, ключова, актуална ситуация.

Упражнението: да разменим „но“ с „и“

Вместо да кажем „Искам да отида на разходка, но имам работа за вършене“, можем да изберем да го кажем така: „Искам да отида на разходка и имам работа за вършене“.

Усещате ли разликата? При вторият начин на изразяване ги слагаме едно до друго. И двете са на масата и не се отричат взаимно. А при първият, използвайки думата ‘но’, създаваме противоречие (конфликт и понякога причина) за себе си, която не съществува наистина. Възможно е да отидем на разходка, както и да си свършим работата, нали? Просто е нужно да намерим как. И можем да се позабавляваме с това намиране. 🙂

Наскоро, прекрасният проф. Бърнард Рот, наш добър приятел-миротворец, издаде новата си книга „The Achievement Habit“, в която говори и за този, наред с други лингвистични трикове: „Когато използваме съюза ‘и’, мозъкът започва да обмисля как да се справи и с двете части на изречението“, казва той. Препоръчва и едно друго просто упражнение за тези, които изследват думата ‘трябва’ – „Да разменят ‘трябва’ с ‘искам’: следващите няколко пъти, когато ни дойде да кажем „Аз трябва“ наум, да променим ‘трябва’ с ‘искам’. Това упражнение може ефективно да помогне на хората да осъзнаят, че това, което правят в живота си, дори и нещата, които не са им приятни, всъщност са избрани от тях“. И разказва как един от студентите му споделил, че чувства, че трябва да посещава курсове по математика като задължителна част от неговата програма за дипломиране, въпреки че ги мразел. След изпълнението на това упражнение, в един момент той осъзнал, че всъщност иска да вземе и тези курсове, защото ползата надделяла над временната неприятна емоция и веднага намерил и няколко приятни. (nauka.offnews)

Подобни публикации

¡ Имате ли въпрос за конкретен случай, в който сте участник? Искате ли да заявите ваша нужда/случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*