Как правото и медиацията гарантират интересите на децата – разговор в БНТ

 

Тази сутрин, в „Денят започва“ по БНТ говорихме за родителските права при развод, за истинските интереси на децата и за културата на разделяне, заедно с доц. Велина Тодорова – преподавател по семейно право, бивш зам.-министър на правосъдието.

Katina.Klyavkova.mediacia.deca

Благодаря на Нина Колева, журналист-редактор и изключителен професионалист, която постави тази важна тема в светлината на прожекторите и ни покани за разговор, касаещ пряко най-интимните и деликатни отношения – семейните.

Нека диалогът да продължава и да включва все повече участници и гледни точки!

Записът можете да видите и чуете: тук

„Доц. Велина Тодорова се позова на статистика на разводите в България, която сочи, че

повече от половината разделящи се двойки вече отиват на развод по взаимно съгласие. Това предполага, че се разбират за прекратяването на брака си и за това как да уредят отношенията си след това, включително и с децата. Все пак, “остава една голяма група съпрузи, които спорят, които се карат, които се разделят не добре и това не е добре за децата им”, заяви доц. Тодорова.

Как могат двама разделящи се съпрузи да постигнат единство чрез медиацията? В отговор на този въпрос Катина Клявкова подчерта, че

медиацията допълва съдебното производство. “С нейна помощ те могат да не стигнат изобщо до съд”, каза психологът – медиатор. А ако вече са стигнали до съд и са решили категорично да се разведат, тогава съгласно чл. 49 от Семейния кодекс, те имат право да използват медиация като способ или да се помирят, да се откажат да се развеждат, или да продължат по пътя на развода, но да договорят по взаимноизгоден, траен и човечен начин своите условия помежду си така, че едновременно да бъдат запазени интересите на тяхното дете или деца и в същото време те, двамата да са доволни и да имат едно нормално общуване занапред”.“

Свързана новина:

Нова Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето (2016-2021 г.)

Велина Тодорова беше избрана в Комитета за правата на детето към ООН

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*