Децата са лакмус за скритите конфликти

Ползвали ли сте от лентите за проверка на pH баланса на алкалност и киселинност в организма?

Любопитно е как, подобно на тези лакмуси, децата дават прецизна индикация за средата.

Ако се вслушваме в тях.

 

Интересно как кимаме утвърдително с глава като стане дума за спонтанната чистота и гениалност на децата. И в същото време, в конфликтни ситуации, техният глас и равностойно участие масово се подценява и пренебрегва. Особено в нашите собствени неудобни семейни „разговори за големи“?…

За мен децата са любим и ключов партньор. И ги приветствам в медиации.

Нека не подценяваме знаците, които ни дават! А те дават знаци, далеч не само с думи. Дaже често могат да кажат това, което искаме да чуем, но да покажат с действията си това, което наистина мислят и чувстват.

Между 3 и 6 годишна възраст, детето продължава да е силно свързано с майката. И се свързва с таткото чрез връзката на майката с таткото. Това е изследвано и установено био-енергийно и психически. И важи и за самият баща като е бил дете.

Например, когато малко дете се разболее, конфликтътпърво го има вътре в майката във връзка с бащата, а детето изважда на показ и развива болестното състояние. И така една неоткрита емоционална травма, може да се носи хронично или латентно и да избухва парадоксално в неочаквани моменти.

Майката проектира емоционалното си състояние в детето. А приносът на бащата е чрез материално и емоционално присъствие за здраве и мир или отсъствие за болест и насилие (физическо, психическо, стрес) на всички у дома. И корените на техните модели на поведение обикновено се простират дълбоко в семейното дърво. Стига да поискаме, има цяла родствена гора за изследване, нали?!

В тази статия на ‘Бионевроемоция’ можете да прочетете повече за връзката между майка-дете-баща. Инструменти за справяне с ‘попитите и наследени’ конфликти, предлагат психотерапията, фамилните констелации, регресията, пренаталната психология, енергийната психология и много други добри практики.

Медиацията дава възможност за спокойно споделяне и оглеждане на конфликт (изразен и навън) – заедно, партньорски, цялостно, с различни гледни точки и инструменти.

Утре ми предстои втора медиационна среща с чудесна двойка, късметлии с точен лакмус – 8 годишен син 🙂

Други интересни статии по тази тема:

Родовата травма – през погледа на бебето

Пренаталното общуване и възпитание

Чакрите при децата

Звездните деца

Защо медиацията помага за партньорското общуване между деца и родители?

Медиация в случаи с различните деца?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*