Медиацията по света – добри практики: Аризона, САЩ

Съдия разпореди медиация по спор за пътя на самолетите, летящи над града Финикс (Аризона, САЩ).

‘Битката между живеещите в град Финикс и ФАА (Федералната авиационна администрация) продължава от 2014 г. насам. Те спорят за промени в траекторията на полетите на самолетите, които летят директно над някои исторически квартали на града.

Сега страните могат да са още една крачка по-близо до разрешаването. Съдия разпореди ФАА и администрацията на град Финикс да се опитат да изработят споразумение с медиация.

ФАА направила промени в полетите, позовавайки се на безопасността и намаляване на емисиите, но впоследствие градът Финикс получил хиляди жалби и отнесъл въпроса до съда. Жалбоподателите казват, че ФАА не е проучила правилно как промяната ще се отрази на жителите. И това, че сега съдът е придвижил проблема към процедура по медиация, има потенциала да избегне продължителна съдебна битка.

Мардж и Джери Маккю живеят в историческия център на град Финикс от 55 години. Джери обича тази местност и общността толкова много, че ги рисува в свободното си време. Но това, което двойката не може да понася, са шумните съседи в небето. „- Аз наистина съм ядосан… и да дойдеш тук, те идват отново и психически те натоварват и ти отвличат вниманието“, каза Джери Маккю. Откакто ФАА променили траекторията на полетите над тези домове, отчаяни жалби залели съда. „- Сега ние живеем в шум.“, каза той. 

След като съдията поиска от ФАА да разреши проблема с град Финикс и жителите му в процедура по медиация, някои жители се чувстват предпазливо оптимистично. „- Бихме искали ФАА да промени каналите за полети, както бяха и със сигурност мисля, че има място за компромиси с тяхната траектория, каквато е днес, и траекторията на полетите, каквато беше и това е, което ние приветстваме.“ каза Стив Дерсешън.

Жителите казват, че самолетите горе, не са само шумни, а, че става дума и за обезценяване на тяхното имущество.Собствениците на имоти губят пари, докато някой друг спестява гориво и аз не мисля, че това е разумно на всички“, каза Мардж Маккю. „- Това е моята собственост и, ако тръгна да го продавам, за да имам пари до края на дните си, ще кажа, че току-що съм загубил 30% от собствения си капитал„, каза Джери. За Маккю, единственото бръмчене, което искат да чуят над двора си, са птиците.

ФАА коментира, че планират да участват в медиацията.
Градът Финикс и частният адвокат на квартала казват, че се надяват да се намери решение. Те отбелязват, че участието в медиация все пак не е обвързано с наказание, което означава, че, ако не се постигне споразумение, въпросът може да се насочи обратно към съда.

Източник: KSAZ.Fox10Phoenix

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*