Специализирано обучение по възстановително правосъдие – юни 2017

Mиналата седмица имах удоволствието да участвам в едно много добро обучение в сферата на детското правосъдие, за т.нар. деца в конфликт със закона.

Тази специализация по медиация в наказателното производство с участие на непълнолетни лица в България, дойде тъкмо навреме и на място, за мен и за колегите медиатори.

Научихме много за международните стандарти, инструменти и предизвикателства в тази област и за работещата практика в Швейцария, директно от бивш съдия (и настоящ зам.председател на Международния институт по правата на детето), от адвокат по права на детето и от медиатор (ръководител на Службата по медиация във Фрибург). И тримата – не само добри специалисти, но и хора с отворени умове и сърца. И заедно с тях и две дами, които работят за ежедневно съобразяване с естествените и международно признати, права на децата в България. Благодаря им!

Скоро с радост ще споделя любопитна и полезна информация в нарочна статия.

А днес се радвам да чуя и, че заместник-министърът на правосъдието е заявил в интервю за §22 Новини: „Завършването на реформата в детското правосъдие е сред основните приоритети на Министерството на правосъдието“.

За добрата реформа в детското правосъдие има надежда чрез медиацията! 🙂

Малко повече за обучението от сайта на cross.bg:

„Експерти от Международния институт по правата на детето в Швейцария обучиха 20 медиатори от Варна, Пловдив и София за работа с непълнолетни в конфликт със закона.

Шестдневната специализация, организирана от Министерството на правосъдието по проект „Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие„, се провежда в гр. Варна и включва следните теми:

• Приложение на Конвенцията на ООН за правата на детето в България;

• Основните международни стандарти в областта на детското правосъдие;

• Влияние на международните стандарти върху българското законодателство и практика;

• Подходи към съдебната система за непълнолетни и възстановителното правосъдие;

• Основни принципи в развитието на детето;

• Системата на медиацията;

• Сътрудничество със съдилищата и случаи, отнасящи се до медиация;

• Прилагане на споразумения в резултат на медиация;

• Провеждане на интервюта;

• Семейни конфликти и медиация в наказателното производство.

Лектори на обучителния модул бяха Мишел Лаша, експерт в сферата на детското правосъдие, бивш съдия във Фрибург, Жерар Демиер, ръководител на Службата за медиация в сферата на детското правосъдие, Фрибург, Швейцария, Алин Серме – адвокат, специализирала в сферата на правата на детето, Кремена Чобанова, експерт от УНИЦЕФ-България и Анет Маринова, психолог и обучител детска психология и развитие на детето.“ – източник

Благодаря на организаторите от Министерство на Правосъдието в лицето на Велислава Делчева, чието отношение бе напълно професионално: без каквито и да е пристрастия (похвален пример за всички организиращи обучения в България), те осигуриха добри условия за обмен и добра палитра от медиатори сред участниците!

Дано този полезен проект има продължение и подкрепа!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*