Медиацията в Пътна карта за изпълнението на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система

Вие знаете ли, че има и такава Пътна карта?

Приета е преди около 6 месеца и не е тайна, но става така, че се знае от малко хора. Дори не от всички, които се интересуват. Дори и медиите трябва да чуят все от някой, че я има и, че е посокоoпределяща, за да чуе чрез тях после и широката общественост. Да се види в каква посока е планирано да се строят „пътища и магистрали“ в съдебната система, може да е полезно и дори обнадеждаващо.

Какво ли би било, ако такива карти са не само „обявени за публични“, а нарочно се популяризират? И не просто някой да дири да научи преди друг и да сподели само със свои отбрани хора, а да погледнем и обединим усилия в този процес. Защото оформя пътната среда за всички ни. Ех!

patna.karta.mediationВ тази карта пише, че медиацията е част от „Пакет от мерки за намаляване на натовареността, включително с помощта на облекчаване на процедурни правила, засилено използване на алтернативни форми за решаване на спорове и въвеждане на електронно правосъдие“.

Вече е изчерпана голяма част от работата по „предоставяне на безплатни процедури по медиация„, които изиграха своята роля за първоначално запознаване с нейната полза и сила. И идва времето самата съдебната система и работещите в нея да уважат и приветстват досегашната Пепеляшка, защото тя очевидно върши добра работа и гражданите (а и те самите като граждани) я разпознават.

Ясно е, че не  може да съществува качествено правораздаване без реализиране на правото на гражданите да решават споровете си със свои сили и по истински траен начин. Назрява това, виждам го ежедневно именно в медиациите и ко-медиациите.

Пресен пример от тази сутрин, с едно от многото запитвания, които получавам през формата за контакт: „Здравейте! Казвам се ** и през изминалата 2015г. се разведох по взаимно съгласие, само че бившият ми съпруг не изпълнява съдебното споразумение. След консултация с различни адвокати се оказвам с вързани ръце. Ясно ми е, че подобряване на диалога, който не съществува, е от съществено значение. Видях, че имате успешна практика в след разводни случаи?! Ще прочета още в прекрасния ви блог, но бързам да ви попитам: можете ли да ми помогнете, да ни помогнете и как? Приятен ден!“

Да. Моите почитания към всички, с които сме заедно по този път! И моите почитания към всички, с които пак сме заедно, макар и не по този път! 🙂

Предстои ново разгръщане. И вярвам, че при обучаването на професионални медиатори е важно да има практичност, качество, разнообразие от стилове и сътрудничество; и, че в новооткритите Центрове ще могат да работят медиатори с различни професии, ще са отговорни, ще са кооперативни, ще уважават и техният труд ще се уважава.

Да внимаваме на пътя и приятно пътуване!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*