Медиацията днес – майка и син

 

Майка и пълнолетният й син.

Тя му дала пари за негов собствен малък бизнес, но има и очаквания как той да ги харчи ефективно. Той пък е в затруднение заради поредица неполучени хонорари и ‘натискът от амбициозната му майка, му идва меко казано в повече’. Изнесъл се е наскоро, а тя живее сама и непрекъснато го търси.

Дали „той да вземе поредния заем, да й ги върне, за да го остави на мира?“, дали „тя да продължи да го следи и чака да дойде, защото рано или късно пак ще опре до нея“?

Или да седнат на масата спокойно и да потърсят разумен начин да зачетат границите си, самостоятелността си и да продължат с ненатрапчива грижа занапред?! Да, но много пъти са сядали сами и със свои близки. Навикали са се. От семеен въпрос, за малко щяло да стане квартална разпра. И тогава някой им казал, че може с медиация – без да си „съсипват здравето с надвикване“, без „игрички и манипулации“ и без „да научава целият квартал“.

И така: Какво наистина иска всеки от тях? Къде е мярата, добра и според двамата?! И какво ще изберат за този момент – хем свободно, хем съзнателно?

И понеже преди малко* на глас отправих призив към жените и майките, сега към синовете/дъщерите:

Синове и дъщери, деца на свободата, нека не бягаме задълго от огледалото на своите майки. И, за да не се дразним, че вечно си искат внимание – нека го даваме първо на самите себе си! 🙂

P.S. *За проверка преди днешната медиация: Майчината любов е безусловна любов. Не помня да съм чувала някой да оспорва това:) Но тя може да е и задушаваща и оковаваща – когато чрез нея се компенсира любовта на жената-майка към самата себе си. Затова: жени, майки, нека обичаме първо себе си. И заедно с това, децата си…, за да обичаме наистина. Може би, ще ви е интересен и един фотографски поглед за „Обратната страна на майчината любов“ – от Анна Радченко.

P.S. 2 Може да ви е интересно да прочетете книгата на Вероник Моралди „Майки и синове“. Някои цитати от книгата й: тук.

P.S. 3 „30 неща, които всяка майка трябва да каже на сина си“ от gnezdoto.net

P.S. 4 И защо не и нещо за връзката с дъщерите – „9 неща, които майките не казват на дъщерите си“.

¡ Имате ли въпрос за това как да подходите за разрешаване на конкретен спорен случай, в който сте участник? Искате ли да заявите такъв?– можете да го направите така.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 Comments on Медиацията днес – майка и син

  1. Фотографския поглед е много добре изразен за приковаващата страна на … страхът. Страх, защото Любовта не задължава, не затваря и не оковава. А от човешката любов, най-възвишена е любовта на майката.

    Интересен казус иначе, успех!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*