Благодаря за тайнството на чая!

На 15-ти декември се отбелязва Международният ден на чая…

Чаят е онази магическа отвара, която те вдъхновява да й се довериш и да я последваш… Хубавият чай освежава душата, ума и тялото, тук и сега. Сгрява сетивата и пробужда добрият дух и мъдрите мисли. Чаят е наслада за сетивата и еликсир на дълголетието. Божествено лекарство, което отваря пътят към себепознанието и себенамирането… А и на общуването и общението.

В старите книги пише, че за да извлечете максимална полза от чая, трябва да го пиете поне три пъти дневно. Препоръчва се да се изпива по една чаша сутрин, обяд и вечер. Чаят трябва да се запарва, без значение дали е в торбички, или на листенца, минимум пет минути, за да се даде възможност на полезните вещества да се свържат с горещата вода и да се получи лековита здравословна течност.

Тайнството на чая е в това, че той едновременно събужда и успокоява.

Това се постига благодарение на двете допълващи се съставки – кофеинът и танинът. При усвояването на чая значителна част от кофеина и танина образуват кофеинов танат, който има приятен вкус и въздейства на организма по-меко, отколкото чистият кофеин. Това съединение предизвиква помътняването на чая при охлаждане, но също така е белег и за високото качество на напитката.

В чаят има голямо количество антиоксиданти, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали, укрепват имунната система и предпазват от простудни заболявания. Освен това билковата напитка е богата на витамини и минерали, което помага на организма да абсорбира по-добре необходимите му хранителни вещества.

Чаят съдържа съставки, които въздействат благотворно на кръвоносните съдове, спомагат за тяхната еластичност и за прочистване от холестерола.

Ежедневното пиене на чай действа укрепващо на костната система. Билковата напитката е богата на съединения на флуор и танин, които укрепват зъбите и венците. Чаят хидратира тялото. Освен, че утолява жаждата, но и позволява да се съхрани необходимата влага в тъканите, което се отразява благотворно и на кожата.“ – Тайнството на билките и подправките

А защо Ви каня често на чай с мед и лимон, можете да прочетете ТУК. 🙂

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*