Коучинг по медиация

Мили колеги медиатори, ето отклика ми на вашите питания и подканяния 🙂 Благодаря на всички ви, които споделяте с доверие и напоследък ме увещавате да изнеса тази дейност най-сетне от сянката на ‘по-между-другото’ и да я поставя на слънце. Ето я:

Коучинг по медиация (миротворчество, win-win спогодяване)

Какво е? 

Имате конкретен случай за разрешаване и нужда от партньор в измислянето на добра стратегия за воденето му? Предлагам ви партнираща консултация ‘в крачка’ – оглеждане и идеи за ефективно водене на процедурата по текущ случай.

Все повече медиатори се обръщат към мен заради опита (повече от 800 успешни win-win споразумения) и нестандартните, холистични решения – за гледна точка и партньорски брейн сторминг как да процедират за разрешаване на даден случай. Оказа се, че тези разговори водят не само до добри изходи за всички, а и дават възможност за мощно разгръщане на личния медиаторски потенциал ad hoc.

За кого е?

– за медиатори;

– за миротворци от всякакви професии, които са ‘в ситуация’ и усещат, че ще е полезен още един поглед (журналисти, посредници, психолози, модератори, мениджъри, социални работници и други видове ‘медиатори’- трудови, здравни и т.н.)

Кога и как се случва?

– при конкретна нужда/в конкретен случай;

– когато усещате, че можете да дадете повече, но не виждате как;

– като ‘отряд за бързо реагиране’ или, когато сте ‘ударили на камък’;

– като разговор (еднократно или регулярно).

Защо чрез коучинг? В медиацията работим в критични ситуации, с най-чувствителните аспекти от живота на хората. Те носят отговорност за решенията си, но ние поемаме тази за благоприятната атмосфера, за воденето на градивна комуникация, за стъпките и нишите в гъвкавата процедура… Затова е необходимо медиаторът да е в стабилен баланс и с палитра от идеи и актуални инструменти. Коучингът е процес, който дава свободна и творческа възможност на личността да се разгърне в пълния си потенциал за момента, оглеждайки се в (чисто) огледало-треньор. Може да се извършва без треньорът да има пряк опит в професионалната роля на своя клиент. Или, когато се касае за специфични/фокусирани умения като медиаторските – треньорът да е личност с успешен професионален опит.

*Аз работя само с подходи, които са партньорски (какъвто е и медиацията). Използвам коучинг инструменти и гещалт психология и в хода на самата процедура по медиация – в индивидуалните срещи със страните.

Защо го правя?

– защото искам да продължа да споделям и подкрепям без задръжки. Обаче, заедно с ежедневните медиации, които поемам, отделям от личното си време за този тип разговори. И вероятно нямаше да си дам сметка за това, ако насмогвах и, ако някой не ме беше попитал: „е, след като го работиш постоянно, не е ли част от работата?“:) Иначе, всички знаете каква страст са ми срещите за обмен и как ме радва да допринасям за такава среда чрез FB групата за медиацията в България и по всеки друг възможен начин.

– защото ме е грижа.  Отговорността ни е голяма – като на строители с най-крехки субстанции, а понякога като на хирурзи.  И е нужно да сме добросъвестни. А не да се учим за сметка на хора в деликатна нужда, макар и бидейки с добри намерения. Нека се откриваме и разгръщаме, но не за сметка на нечий живот. Това за мен е значението на думата ‘професионално’ – да поемеш отговорност в нещо, в което имаш добър опит, етика и се развиваш с постоянство. Забелязала съм, че именно, защото медиаторството ‘тече през мен и не пита’, имам от малка смирение да чиракувам, спокойствие да споделям всичко, увереност да сътруднича, а не да се конкурирам… и, миг по миг опитът ми да е пряк и жив, а не просто стаж:)

Защо се чувствам добре/а в това? – ‘пасва’ идеално на извиращото през мен, на стила и силните страни и ми е истински интересно и важно. Силата ми е именно в самите ситуации и в изследването и изработването на ефективни модели и структури, а не в преподаването им (теоретично, симулативно). Второто е силна страна на други, които се чувстват добри в обучения и им се занимава с това – браво! и нека там, където е необходимо и предпочитано, да се съчетаваме. *Затова и тренингите (включително сертифициращи), които водя са по-скоро тренировки. Или се включвам с голямо желание с аха!-минути в обучения и събития, организирани от колеги и партньори. Още една причина, поради която харесвам и ви предлагам този формат е, защото виждам коучингът и като ко-учинг. Чрез него се случва понякога да се открием като ко-медиатори с колеги, непознати досега в конкретна работа.

По какво се различава от ко-медиацията? – уверена съм от опит, че за да сработи една ко-медиация е нужно и двамата медиатори да имат успешна практика в областта и да са ‘напаснати’ добре. Иначе рискът е голям – било то, заради разминаване помежду им или, заради това, че прохождащ медиатор се учи за сметка на клиента. И за съжаление, случва се да ми пишат във фейсбук непознати разочаровани граждани, а това не работи в полза на медиацията. Казвам го след като от години осъществявам медиации в менторство – т.е. с медиатори без опит, като доброволец в един чудесен център. И колегите знаят, че обожавам да работя с нови, различни хора и дори, когато има медиатор с по-особен стил, ми се обаждат, „защото се сработваш с всеки“. Случвало се е обаче, да се занимавам едновременно с медиатора и страните и на моменти, дори повече с медиатора. Колко изтощителна е такава медиация е друг въпрос, но по-важният е доколко заради идеята за учене на навлизащите в професията може да страда качеството за участващите страни. И аз много внимавам да не се преминава тази мяра. До момента сме се справяли добре. Но в частната си практика имам право да съм перфекционистка 🙂 Коучингът, който предлагам тук дава възможност, не само да се разкриват и развиват умения (наричам ги мускули в унисон с тренировки) на медиатор в конкретни ситуации, но и да се градят екипни умения за работа в ко-.

Каква е цената? – 50 лв/час

Кога ще тренираме – зависи от вас 🙂

Ваша, Катина Клявкова, медиатор

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*