Как Луфтханза и синдикатът на кабинния екипаж на авиокомпанията се споразумяха чрез медиация

… и показаха на практика, че медиацията сработва добре в бизнеса.

Близо 18 хиляди стюарди и стюардеси, които в началото на септември проведоха стачка с искане за увеличаване на възнагражденията си, над 1000 анулирани полета, включително и товарни и десетки милиони загуби за бизнеса. Засегнати са повече от 425 000 пасажери… Най-голямата стачка в историята на германската авиокомпания „Луфтханза“ започна с тези цифри, с повече от година неуспешни преговори и с още повече емоции. Какво последва, обаче? (предадено чрез статии на уважавани медии):

1.На 7 септември 2017 г. „Луфтханза и синдикатът на кабинния екипаж на германската авиокомпания се споразумяха днес (след година неуспешни преговори) да определят медиатор, който да им помогне да уредят своя спор за възнагражденията и защитата на работните места, предаде ДПА, като се позова на председателя на профсъюза Уфо Николей Баублис.

снимка: infotourism.net

Той излезе с това съобщение в момент, когато 24-часовата стачка на стюардите и стюардесите от Луфтханза се приближава към своя край (в полунощ местно време или 1 ч. събота българско време). Баублис обеща синдикатът да не организира нови стачки. Днешната стачка е третата в разстояние на една седмица. Заради протеста бяха анулирани 1000 полета…“ – Франкфурт, 7 септември /БТА/

2. Още при съгласието за провеждане на процедура по медиация, страните уговориха, че „стюардите на „Луфтханза“ прекратяват стачките за шест седмици.

Това обяви председателят на синдиката UFO Николай Баублис, цитиран от „Ройтерс“.

Представителите на синдиката и на авиокомпанията се споразумяха в сряда да започнат официална процедура за посредничество. До това решение се стигна, след като превозвачът се съгласи да назначи за постоянно редица стюарди и стюардеси на временни договори.

Баублис обясни, че медиацията ще продължи не по-малко от шест седмици. През това време няма да има стачни действия. Ако преговорите не са успешни, стачните действия ще продължат. Преговорите между двете страни продължават повече от година. Служителите на кабинния екипаж искат увеличение на заплатите с 5% и гаранции, че няма да бъдат наемани чуждестранни стюарди и стюардеси за намаляване на разходите на компанията. Заради стачката в петък бяха отменени близо 1200 от всички 1500 полета на компанията за деня. Протестът продължи 24 часа и обхвана летищата във Франкфурт, Берлин-Тегел, Мюнхен, Хамбург, Дюселдорф, Щутгарт и др.“

3. И успешният финал на 20.11.2017г.: „Lufthansa и синдикатът UFO стигнаха до споразумение!

Водещата авиокомпания в Германия Lufthansa заяви, че е постигнато споразумение с представителите на кабинния екипаж, за приключване на яростния спор, който доведе до множество отменени полети.

Споразумението води до скок с почти 4.6% средно в заплащането, казаха от браншовия синдикат UFO, който представлява около 18 000 работника от кабинния екипаж.

От Lufthansa заявиха, че сделката ще бъде валидна в продължение на 2 (две) години, считано от 1 януари 2013г. Авиокомпанията също така се съгласи да се въздържа от оперативни съкращения до края на 2014 г. (2019г., бел. моя)

Lufthansa и съюзът UFO се съгласиха на посредничество в спора, след като персоналът организира стачки през септември, отменяйки стотици полети, които засегнаха главно летището във Франкфурт, основен център на Lufthansa и третото най-натоварено летище в Европа. Съюзът първоначално призова за пет процента увеличение на заплатите, докато Lufthansa предложи 3.6%.

Авиокомпанията задейства тежка програма за съкращаване на разходите и вече обяви премахването на 3 500 административни длъжности, като все пак последния месец отчете рязко покачване на приходите през третото тримесечие. Като една от отстъпките пред синдикатите, Lufthansa вече са се съгласили да не наемат временен кабинен екипаж до 2016 г. (2019г., бел.моя)“

Още информация за споразумението, отново от: „Луфтханза” постигна споразумение за заплатите на кабинния персонал!

„Договорът, който предвижда средно увеличаване на заплатите с около 4,6% и еднократно плащане на 320 евро на човек, ще бъде в сила в продължение на две години, считано от 1 януари. Споразумението, сключено с помощта на трудов медиатор, включва и гаранция за работата за кабинния персонал на авиокомпанията до 2014 г. (2019г., бел. моя), както и уверение от ръководството да не прибягва до използването на временни работници в рамките на следващите четири години.

В отговор на това лидерите на Съюза на независимите стюардеси (НЛО) се съгласиха на въвеждането на по-гъвкаво работно време, което ще позволи на ръководството на авиокомпанията да намалява смени и заплати с до 5 (пет) процента през периодите на по-слабо търсене на услугите на „Луфтханза“.

[През август и септември тази година, масирана стачка на стюардите и стюардесите на немската авиокомпания доведе до отмяна и отлагане на над 1000 полета, което предизвика сериозни смущения във въздушния трафик по германските летища. Стачката бе продиктувана от отказа на ръководството на „Луфтханза“ да приеме исканото от синдикатите увеличение с 5% на заплатите. През последните месеци „Луфтханза“ търпя сериозни загуби, причинени от повишаващите се цени на горивата и нарасналата конкуренция от страна на нискобюджетните авиокомпании.]“

Браво на страните в спора за цивилизованата нагласа и на колегите-медиатори!

Дали е време и повече от българските бизнес компании да отстояват смело и устойчиво интересите си, ползвайки и инструмента на медиацията?!

P.S. Година по-късно: „Говорител на Луфтханза каза, че компанията проявява интерес към по-широк процес на медиация, а стачките не са решения. Луфтханза се съсредоточава върху следващите дати за медиация през януари, допълни той.“ – източник

Свързани статии:

Бизнес и търговска медиация – интервю в Boom&Bust, Bloomberg TV

Търговска медиация

Бизнес спор – как да го разрешим?

Сертифициращо обучение за медитатор

Център за медиация Ахая

Видео и интервюта в медиите

Търговска медиация

Защо търговски директор участва в тренинга ни по медиация?

Медиация на работното място

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*