Измененията в Наредба 2 към чл.8 от Закона за медиация

През февруари 2020 г. бяха направени изменения в Наредба 2

(ОТ 15 МАРТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО ОБУЧАВАТ МЕДИАТОРИ; ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИАТОРИ; ЗА РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА МЕДИАТОРИ ОТ ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР НА МЕДИАТОРИТЕ И ЗА ПРОЦЕДУРНИТЕ И ЕТИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА МЕДИАТОРА).

Те целят преди всичко подобряване на отчетността на медиаторите и медиаторските организации и са една малка стъпка към осигуряване на така нужното повишаване на качеството на медиацията като  сложна и деликатна професионална дейност.

Предстоят и промени в Закона за медиация и свързаните с него разнообразни нормативни актове, които са внесени в Министерство на Правосъдието и отдавна чакат вниманието на Комисиите в Народното събрание и на будните депутати, които искат да живеят в мирна, просперираща и спокойна България.

Според измененията например (чл. 66), официално вписаните в Единния регистър на медиаторите обучителни организации предоставят кратки ежегодни Доклади за извършените от тях обучения. И тук се появява конкретен въпрос:

При наличния неефективно работещ електронен Единен регистър на медиаторите (непосочен мейл, липса на подходяща онлайн опция) – къде точно да бъде внесен подготвеният доклад? Още очаквам отговора от Секретариата на МП.

Време е да се осъзнае, че подкрепата на Държавата за медиацията е крайно необходима. Не само, защото е задължителна по европейските стандарти, а защото човещината на практика би помогнала много на всички ни в най-трудните времена. Има ли съмнение, че гражданите в България заслужават достъп до извънсъдебно разрешаване на споровете си, а правосъдната система – качествено олекотяване?!

Изменената Наредба 2 можете да прочетете тук: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135547782

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*