Подаръци за всички. Празнично напомняне за разделени родители.

По празниците немалко разделени родители изпитват затруднения как да уговорят помежду си въпроса с подаръците за общите им деца. Особено, когато те са малки и личната им връзка с родителите е накъсана по разнообразни причини.

В медиация това е една от многото теми, по които родителите постигат полезни съгласия – конкретни, прагматични и взаимно-удовлетворяващи.

Дали ще са Ви полезни някои изводи от съвместната ни работа с родители, участници в медиации от практиката ми ?

1. Вложете енергия в правилната посока.

Помислете на какво би се радвало детето Ви, вместо какво Вие искате да му подарите и, че не се получава, както Вие искате. Добрата изненадата почива на правилно проучване – какво наистина иска детето и как да се случи по начин, който го радва. За целта Ви е нужно и добронамереното съдействие на другия родител. А то не идва искрено, ако е по задължение, с изискване и притискане. Заровете томахавката, която сте склонни да размахате по празниците „с добри намерения“ и направете подарък, чиято повдигаща енергия ще се усети веднага – от всички вас. Бъдете Дядо Коледа на практика. А защо не – и с малък дар-жест за другия родител, който може да е престанал да е ваш интимен партньор в живота, но е такъв в родителската радост и отговорност ?!

Много харесвам, че на английски език думата „подарък“ (present, gift) означава едновременно и „присъствие“, „присъствам“ тук и сега, а Вие? Присъствието обаче, е преди всичко намерение, мисъл и енергия, а едва след това може да бъде физическо, материално и действено. Толкова много пропусната радост се крие в това замисляне!

2. Решили сте да направите общо празненство? Помнете основния си приоритет. 

Независимо дали става дума за Коледа, Нова година или Рожден ден, редуването в мястото на провеждане (детето да е с единия или с другия родител) често е предпочитан от много родители вариант – главно, когато не се разбират добре помежду си.*

Но истината е, че малките деца най-много се радват на общо празненство. Разбира се, това не е на всяка цена – не и, ако ще натовари обстановката още повече. Ако изберете този вариант обаче, можете да помислите как да разпределите задачите помежду си според това, в което всеки от Вас е добър и му се удава. Вместо формално и дребнаво „по равно“. На празненството не забравяйте основния си приоритет – детето Ви да се чувства добре в благотворна среда!

Между другото – това е общ приоритет. Независимо, че може да го разбирате по коренно различни начини и да влагате повече или по-малко силно его в него. Всъщност, дори крайностите могат да бъдат успешно съчетани – медиацията доказва това. Например, имам десетки случаи с родители, които живеят далече един от друг и са с нови отделни семейства. След като изчистиха емоционалните недоразумения и нездравата конкуренция, те изясниха съвместните си интереси и направиха работеща стратегия. В името на общите си деца и „благодарността към живота“ те взеха решение да празнуват заедно, „цялата голяма тайфа“, на удобно за всички място. Всеки дава каквото може за целта и оставя отворено пространство за другия да даде, каквото може.

Вместо да се дразните от поведението на другия родител, съсредоточете цялото си внимание върху грижа и наблюдение на детето – богатството Ви, което расте всеки миг. Бъдете искрени, с правилната нагласа – излъчвайте тази истинска любов и радост, която изпитвате към детето, както с действията си, така и на снимките, които ще останат за спомен. Можете да бъдете над дребните неща – там е истината, която повдига! 🙂

*Струва си да се замислите: Доброто разбирателство и минимално достатъчно уважение между родителите са съвсем постижими цели, стига да осъзнавате тяхната важност като част от най-добрия интерес на детето. И да поработите върху това, включително при опитен медиатор

Светли празници, мили хора!

Катина Клявкова

Следва продължение…

Готови ли сте за медиация?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*