Куфарчето с инструменти – 1

„Добре е като имаш добър инструмент под ръка.

Още по-добре е като го ползваш добре и за добро.

 А най-добре е, като знаеш, че всичко е инструмент.”

– от дядовите добре-та

Tool.box.mediationtea.com

 

Oчарова ме как всеки човек, когото срещам си гради куфарче с любими и работещи инструменти. Съзнателно или не, като професионалист, любител, личност, духовно същество. Гледам как обичам да се грижа и аз – за моето, да го подреждам и обогатявам, да експериментирам с него и да го споделям.

Да, това се оказва една от „крастите” ми, наред с тази да опитвам нови неща или стари по нов начин. Харесва ми да пътешествам и да извличам мед – работещи механизми и уроци за общуването в трансформиращи ситуации. Такива, които понякога наричаме странни, сложни, спорни, стресови… и, всъщност бременни с възможности. Още по-хубаво е, че много от вас така често се обаждат да споделят предизвикателство и да попитат за проверени в опита ми практики и похвати, че с това провокират и систематизирането им. Благодаря ви! Съществото ми притихва в поклон пред този обмен с взаимно и безусловно доверие. И продължавам да участвам в него по всеки начин, за който се сетя: в спонтанен разговор или в работен процес, в тренингите, в които се включвам или водя и компактно чрез Куфарчето с инструменти за аха!-моменти.

В него има инструменти за:

–        илюстриране на ключови идеи чрез пример,

–        смяна на фокуса, гледната точка и перспективата,

–        разширяване на съзнанието;

–        трансформиране на напрежението,

–        разведряване и релакс,

–        гъдел и провокация,

–        брейн-сторм, блендер,

–        практики за баланс,

–        за предоговаряне,

–        за подкрепа на разбирането,

–        за атмосфера на нулевата точка и т.н. и т.н.

Повикани са с идеята да вдъхновяват и да съчетават „източното“ и „западното“ мислене в баланс и единство. Нагласа, която присъства не само от медиатора в мен, но и от българката – родена по средата, където Изтока и Запада се срещат.

Ако се нуждаем от някакво общо правило за приложение, нека то е: Хайде вместо да откриваме топлата вода, да я ползваме с внимание и наслада – всеки път като за първи път!

И ето три примера от първата група – дано и вие се забавлявате с тях.

~ За онагледяване на Изглеждането:

(В медиацията често се занимаваме с ключовия характер на „изглеждането“ – как нещо може да изглежда убедително по един начин и да сме сигурни, че е Това и само това. А да се окаже друго или поне, не само Това. В спорна ситуация някои интересни примери и притчи могат да ни помогнат да погъделичкаме за преобръщане на мисленето, за разширяване на перспективата и, дори за сближаване на иначе крайни позиции. Разбира се, подходящият момент и начин да ги използваме зависи от личния ни усет и избор. Така, попаднал в различни ръце, ефектът от един и същи инструмент може да е различен. А, когато ни попадне в заедност… аха!)

Три приятни анаморфни илюзии. На пръв поглед обектите в тях изглеждат съвсем обичайно. Всъщност, представляват изкривени по специфичен начин изображения, принтирани на лист хартия – които, ако бъдат погледнати под определен ъгъл, създават усещането за обемност.

~ За онагледяване на принципа Няма невъзможни неща:

Веднъж се случи да направим експеримента с яйцето и бутилката в медиация и то, с шише с малко по-тясно гърло от показаното на това видео. Всяка от двете страни  преди това беше „100, не 1000 % сигурна“, че нещо не е възможно. Реакцията им после? – засмяха се и се решиха да проверят и за спорното помежду им нещо. А какво ще кажете за въпроса накрая на видеото – как можем да накараме яйцето да излезе навън?… 

~ За онагледяване на предизвикателствата в Междукултурната комуникация:

Усмихващо видео за двама англичани на път към Италия, преговарящи познанията си за езика на тялото. (благодарение на Севдалина Александрова)

~ КВАНТОВАТА СИНХРОНИЗАЦИЯ – един от методите, които ми импонират и прилагам – как работи, накратко:

KS„Квантовата синхронизация (КС) е процес, свързващ обичайното съзнание с Благочувството. КС пробужда неуправлявания ум за радостта от дисциплинираното съзнание. Тя води твоето съзнание от хаотичната турбуленция на обичайното съзнание към абсолютно съвършения ред на чистото осъзнаване отвъд твоя ум. В чистото осъзнаване няма никакви мисли. Чистото осъзнаване обаче, не е чиста енергия – то е отвъд енергията. Чистото осъзнаване не е съвършения ред – то е отвъд реда. И така, ти виждаш, че чистото осъзнаване е нищо и ако беше свързан с него през целия ден, щеше наистина да получиш нищото, в буквалния смисъл на думата. Обичайното съзнание създава хаос и страдание. Чистото осъзнаване не създава нищо. Ако сме заведени до задънена улица от автомислещото обичайно съзнание, значи не осъзнаваме чистото осъзнаване. Ако осъзнаваме чистото осъзнаване, не осъзнаваме нищо друго. И така, какво трябва да направим? Нито едно отделно взето състояние не ни позволява радостта да бъдем цялостни човешки същества. Бих искал да наблегна на думата „цялостни”. Животът в едно или друго състояние е незавършен, не цялостен. Отговорът е да комбинираме активното обичайно съзнание с безграничното чисто осъзнаване. Когато КС подмами твоя ум да премине отвъд себе си, в чистото осъзнаване, тя не те моли да останеш там. Нито пък ти позволява да се върнеш към деструктивните тенденции на необоснованото мислене. КС е много умна. Тя предлата на ума това, което той е търсил отдавна – Благочувството. Благочувството закотвя твоя ум към безграничното чисто осъзнаване, като едновременно с това му позволява да мисли активно, да чувства и да създава съвършена хармония в нейните безкрайни изражения.“ – Франк Кинслоу. КС е метод за мигновено изцеление, създаден от д-р Франк Кинслоу. На български език е издадена книгата му „Чудото на мигновеното изцеление“. Нино Нинов преведе още една негова книга – „Тайната на истинското щастие“.  Има и българска FB група, за разучаване и практикуване на този метод – всички заедно. Самият д-р Кинслоу посочва в сайта си, че е въпрос на ежедневна практика, не на сертификати и присъствие на семинари, човек да овладее този метод на лечение и да помага на себе си и на други.

Искате ли продължение? 🙂 Ако да – време е за още чай…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*