Трудните раздели са по-леки и качествени с медиация

„Вчера си помислих, че можеш да си много полезна на моя приятелка и мъжа й – за чистата им раздяла. Ако и, когато решат да действат. Отлагат, защото общуват рядко и вероятно не вярват, че е възможно да се разделят добронамерено и без страх от агресия и голяма загуба.“

Много често чувам подобни споделяния. И днес искам да насърча тези, които стоят на прага и настиват от течението 🙂

Раздялата може да е добронамерена и благодатна

Това важи и за най-тежките хора и взаимоотношения!

Виждала съм как

  • двойки тръгват с тотална непоносимост и с медиация изграждат прекрасни отношения на нова основа;
  • партнирала съм на мъже с дългогодишна вражда и насочени един към друг пистолети, които станаха приятели и съдружници в успешен бизнес;
  • на жени, чийто живот разцъфна след осмеляването да поставят граници и да уважат тези на другия;
  • на непознати, които се смиряват и сближават в прошката след брутално убийство;
  • на приятели и роднини, които тръгват с изгубено доверие и любов и ги преоткриват с огромна сила…

Когато два съзнателни избора се срещнат, няма невъзможни неща!

Раздялата не е единственият изход

Разбира се, когато крайните и натрупани емоции се втурнат презглава, умовете ни виждат предимно крайни решения. Но ще се изненадате колко често забелязваме истински значимите неща и неподозирани врати като се успокоим, позабавим скоростта и разширим картината заедно.

За полезна самопроверка

Има множество случаи на про-форма „раздели по взаимно съгласие“ на хартия, но не и наистина – с ясен диалог и взаимно освобождаване от сърце. Уж-раздели, които се отразяват силно на бъдещите връзки на бившите съпрузи. А също и на децата им, защото те продължават да са техни деца и носят отпечатъка от несъзнателната раздяла и тежката комуникация. Носят го съвсем очевидно – емоционално, с проекции на този модел върху своите връзки с хората и психосоматично, с травми, депресии и болестни състояния.

Чувала съм безброй пъти „Тя, нашата раздяла стана бързо“, последвано (веднага или след месеци и години) от „За мен този човек не съществува и не искаме да общуваме, но се налага“, „Бяхме се разбрали, а сега не изпълнява това, което каза“; ‘“Синът ни е в депресия и ни изолира“, „Малката ни дъщеря разви бързо рядка болест“… Между неистинската раздяла и подобни предизвикателства, има пряка връзка.

Затова ви приканвам да се проверите и да се погрижите за себе си и близките си навреме.

Днес разполагаме с множество инструменти за това. Медиацията е един от тях, който аз ползвам и според мен върши добра и трайна работа – когато е използван с верните намерения и по предназначение.

Нека всеки избира информирано и свободно в пъстротата, това що му душа иска!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*