Скритото богатство на едно предприемчиво дете

Дете на 16 г. се включва анонимно в радио-предаването на известния финансов консултант Дейвид Рамзи.

Споделя с него, че разполага с огромна парична сума – над 300 хил. долара. Сам е изкарал тези пари чрез интернет търговия и продължава да прави по 50 хил. долара на месец. Всичко е започнало като на шега, за да пробва и се разраснало стремглаво.

Проблемът е, че никой освен него не знае за това и той започва да се притеснява за последствията от големия мащаб. Объркан е. Не знае какво да прави. Не е казал на приятелите си. Не е казал на майка си и много се страхува да ѝ каже. Тя е консервативна и той е сигурен, че не би приела това. Навярно ще получи сърдечен удар, ще го накаже ужасно. Личи му, че иска да е в добри отношения. И след това идва въпросът какво изобщо може и е добре да прави с парите.

Финансовият консултант е стъписан. Задава редица въпроси на момчето, за да разбере, че е добре и разсъждава трезво и адекватно. Съветва го да каже истината на майка си. Признава, че се чувства неудобно, че като напълно непознат узнава преди родителите му, които обичат сина си. И, че се надява, че ще бъде чут правилно сега, щом мнението му има значение за момчето. След това го пита дали има някой доверен ментор, с когото може да сподели това. Момчето отговаря, че има такъв, но нещо го спира да сподели, а дори и да го направи и този човек да подходи с верния тон към майка му – усеща, че това няма да омекоти тежестта на диалога и съобщението.

Тогава Дейвид Рамзи насочва момчето да се обърне към някой, който може да медиира и, в когото биха се вслушали и двамата с майка му – напълно неутрален, центриран, с естествен авторитет, с мъдра нагласа и подход.

Какво се случва след този разговор, състоял се преди четири години – не знаем, но от него е видно, че спецификите на културната среда, ценностите и вярата също се преплитат на много нива в него.

Видео:

https://

Отнесено към нашата българска социална реалност, добрите медиатори могат да отговорят именно на тази нужда от неутрално медииране, да поемат адекватно тази роля. Опитът ми го показва. Търсещи, объркани, умни млади хора, нуждаещи се от ново свързване и приемащ диалог със своите родители може да има навсякъде по „онлайн“ света. И двете страни в тези деликатни и сложни ситуации, заслужават компетентна подкрепа за себеразбиране и за разбирателство.

Какво прави от тук нататък умелият според мен МЕДИАТОР, ако момчето се обърне към него?
  • Разговаря в индивидуална среща с момчето като го изслушва чисто (без преценка, поучаване и натиск), с асертивно присъствие и с уважение към личността му, с въпроси, съдействащи му да потърси надълбоко: своето място и принос в ситуацията, своя вътрешен център с лични потребности, интереси и приоритети и своето узряване.
  • Разширява и огъвкавява перспективата в посока на освобождаване на „завързаното“ – чрез цялостно и ясно разбиране на ситуацията, на отсрещната гледна точка и нужди, на общото и граничното и на по-голямата картина;
  • Кани внимателно и искрено родителя/ите в среща-медиация за изясняване на тежащото в общуването с детето им – чрез открит диалог и изслушване и на техните лични потребности и интереси в контекста на взаимоотношенията със сина им и на естественото психично разгръщане на родителските им роли, а също и в „подгряване“ (сближаване) за предстоящата обща среща;
  • Организира, грижи се за средата и води диалога в общата среща, която е ключова за процедурата по медиация с цел избистряне, комуникиране и напасване на общите интереси и от там – целебно откриване на наистина работещи за всички страни, решения;
  • Спомага за освобождаване на напрежението в диалога, за трансформиране на нагласата и емоциите, за омиротворяване отвътре-навън, за омекотяване на тона, а при нужда и за обезопасяване на крайните избухвания, катарзиси и катализи в общуването;
  • Напомня им, че подобряването на взаимоотношенията започва отвътре-навън и ги насърчава да работят върху себе си и своя вътрешен мир по всички здравословни начини като може да им препоръча и някои конкретни, като много внимава това да НЕ Е съвет за дадено решение по спора им;
  • Подкрепя страните да се погледнат един друг и да се свържат по нов, градивен начин; да освободят пречките в общуването си; и да балансират и ребалансират/ предоговорят взаимоотношенията си – с уважение, с взаимно зачитане на здравословните граници и с партньорство в общите интереси;
  • Съдейства им да изработят и прецизират конкретни стъпки и план за действие занапред и, ако желаят – да надградят с устойчива синергия.

По този начин едно скрито богатство – далеч не само парично – може да стане открито и да заработи в истинска полза, зачитане и подкрепа. Медиацията създава уникална конструктивна среда за среща и диалог чрез 4-те си принципа. Изходът е в нашата проактивност.

Имате ли въпроси ? Насреща съм да отговоря.

Ако Вие или Ваши познати преминавате през подобни предизвикателства, можете да проверите и използвате възможностите на медиацията, включително тази, която аз предлагам.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*