Препоръчани филми

Обичам киното. А срещата, завръзката (конфликтът) и развръзката са неизменна част от класическия филмов сюжет.

И, навярно затова, ние, изследователите на мира, често се оказваме силно свързани с талантливи сценаристи.

Благодаря им за партньорството, защото именно с изразните средства, които режисьорите, сценаристите и актьорите майсторски владеят, смелите истории за чистото общуване стигат едновременно до толкова много хора и обединяват…

Match-2015-movie„Match“ с Патрик Стюърт отразява реалистично дълбочината на една конфликтна среща и трансформация. Всеки миг и ритъм във филма ми беше добре познат. В медиация се преживяват същите среща, катарзис, откровения и широта. С тази разлика, че в медиация те се случват с подкрепата и присъствието на трети неутрален, тъй като диалогът между участниците е „зациклил“. И подобно на развитието на историята във филма – с намиране на работещата нова форма, независимо дали има“matches“ (съответствия, подобност, съвпад, съгласие) или не. Има дар и освободена лекота. Калина Стефанова, благодаря!

carnage.movie

 

„Касапница“ (2012) е още един филм, който според мен си заслужава.

Името му е пресилено нарочно, не очаквайте стил ужаси. Не е и екшън или комедия. Различен е, европейско кино от Роман Полански.

Една неудобна ситуация за замисляне.

Родители, настоящи и бъдещи: „Защо всичко трябва да става по трудния начин?!“, какво може да извади на повърхността един безобиден детски сблъсък и как очевидно нещата са взаимосвързани… ту по забавен, ту по досаден, ту по истеричен начин.

И ми се ще да вярвам, че съзнаваме: има, не само един подход да се намери изход, да се избере край и ново начало…

Хубаво е и надали е случайно, че не-касовата, но ежедневно-важна история, е избрана от френско-полския режисьор от еврейски произход и този добър актьорски състав – благодаря им за това.

Друго си е като зрители да слушаме отворено и да гледаме непредубедено отстрани, нали? Това е едно от полезните качества и на медиатора, независимо, че в случая нямаше физически такъв.

crash.movie

 

А гледахте ли „Сблъсъци“? Просто прекрасен!

С Оскар за 2006 г., напълно заслужен.

 

 

 

 

 

peaceful.warior.movie.1

 

Мирен войн / Peaceful Warior

 

 

 

 

 

 

target=“_blank“>Experimenter – “Експерементаторът” е филм-биографичен разказ. В Йейлският университет през 1961 година психолога Стенли Милграм прави експеримент. В него хората се подчиняват на команди, без да ги опровергават. В експеримента хората са подложени на болезнени електрически шокове, а по-голямата част от пациентите не го спират, колкото и фатален да е токовия удар за отсрещната страна, защото им е казано да го направят. Изводите, които са направени са, че участниците просто следват инструкциите, които са им задали и се подчиняват на авторитетното мнение. И, разбира се, има и хора-изключение…

В кой филм сте днес? 😉 И кой препоръчвате за гледане?

Други филми: Woman in gold, Peaceful warior, Freedom writers, Railway man, Promised land, Black, Jenny’s wedding, Lions and lambs, , Mandriinid, The old life of Timothy Green…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*