Новини за медиацията по света – юли 2017

Готови ли сте за следващата свежа порция с любопитни новини за медиацията? Този път от: Филипини, Израел, Северна Африка и Южна Африка, Шотландия…

Съдържанието на добре разработената програма, включва: 1. Алтернативно разрешаване на спорове в системата за разрешаване на спорове на IPOPHL. 2. Относно алтернативното разрешаване на спорове (ADR) в IPOPHL. 3. а. Разработката на ADOPL на ADR. б. Медиационна диаграма° С. Арбитражна диаграма.  4. За процедурата по медиация на IPOPHL-WIPO. 5. Диаграма на механизма за изпълнение за резултатите от АРС. 6. Списък на медиаторите/неутралите. 7. Такси. 8. Квалификационни стандарти на медиаторите/неутралите. 9. Етичен кодекс. 10. Система за обратна връзка и оплаквания от страните. 11. Правила и разпоредби относно медиацията (2010 г.), както са изменени. 12. Правила и разпоредби относно арбитража (2011 г.) 13. Ключови служители и данни за контакт. 14. Статистика.

  • Израел: Медиационният флоп, вероятно ще принуди Върховният съд да се произнесе по случая Хадаза

„Ежеседмичната медиация по тежкия и сложен спор за Отдела по дерматологична хематология-онкология на Медицинската организация „Хадаза“, вероятно няма да успее да постигне разрешение на спора и, ако това стане, въпросът ще се върне в ръцете на Върховния съд. Въпреки дългите интензивни разговори с всички страни по спора, бившият съдия на Върховния съд, Еляким Рубинщайн, досега не е успял да подпомогне доброволното връщане на деветте лекари, които подадоха оставка в „Хадаза“.

„- Сложихме на масата пет различни предложения и всички те бяха отхвърлени от Литзман само поради личното му его, а не по обективни причини. Защо Министерството прави всичко, освен да отвори отделение в Шааре Зедек? Защо той е неоснователно укрепен в това положение?“ Носейки лозунги и скандирайки: „Егото на Литзман ще убие нашите деца!“, родители и поддръжници останаха на бдение пред дома на министъра на здравеопазването в Йерусалим. Литзман изпрати бутилки със студена вода и инструктира служителите на министерството да поставят сенчести покрития, така че никой да не се дехидратира в разгорещената жега…“

„Конференцията на Global Pound в Йоханесбург, проведена на 29 юни 2017 г. в офисите на Bowmans в Sandton, разгледа въпроса за алтернативното разрешаване на спорове (ADR) и позицията в Южна Африка“.

„- Става все по-спешно за Южна Африка да наваксва спрямо останалата част от света в използването на ИРС за граждански и търговски спорове. Страната изостана и това може допълнително да попречи на чуждестранните инвеститори, които вече са притеснени за защитата на правата си „, каза ветеранът по разрешаване на конфлики, Джон Бранд.

„- Други африкански страни като Нигерия, Намибия и Мавриций имат утвърдени посреднически и арбитражни рамки за вътрешни и трансгранични спорове. Това е в техен полза при привличането на нарастващия брой инвеститори, които се интересуват от трансакции в Африка. Южна Африка не може да си позволи да продължи да изостава. Тази конференция е сериозно усилие да имаме разумен разговор за това къде Южна Африка се намира в ADR в гражданската и търговската сфера и къде трябва да сме начело“.

Еднодневната конференция е част от международно събитие, включващо 40 града. Йоханесбург ще бъде 39-ият град, където ще бъде домакин на събитие на Global Pound Conference, което ще продължи само в Лондон.“

„Преди около година неохотно присъствах на семинар в луксозен хотел в Лондон, само защото приятелка ме насърчи да отида. Станах доста късно, липсваше ми закуската в мрежата, получих своя iPad и продължих с имейлите си. Говорителят започна своята презентация. Бях доста сигурен, че няма да науча много. След няколко минути, аз се хванах, че водя няколко бележки. След това и много други. След половин час, аз чувствах, че той може би просто се обръща към самия ме, въпреки че в стаята вероятно имаше още 150 човека. След 90 минути бях ангажиран със серия от семинари, един на тримесечие, на цена от няколко хиляди паунда (получих и безплатен мини iPad като се регистрирах в този ден). Когато дойдох на рийтрита на медиаторите на следващия ден с кутия за четене и друг комплект, е справедливо да кажа, че колегите ми бяха скептични относно моята инвестиция… Но добрите коучове по медиация, а не просто преподаватели и теоретици, се срещат много рядко и е богатство да използвате всичко, което могат да ви дадат за вашето развитие. Не се големейте колко добри сте самите вие, а се смирете и попийте от тях, за да вървите наистина напред!“.

Следва продължение…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*