Още една авиокомпания използва успешно медиация – ирландската Райънер

Ирландската авиокомпания „Райънер“ (Ryanair) се съгласи на медиация преди седмица, за да реши конфликта с местния синдикат, което позволи да се проведе маратон от срещи и да се сключи работещо споразумение.

И на 23 август нискотарифният авиопревозвач се договори с профсъюза, представляващ ирландските пилоти на компанията, предадоха световните агенции. За „Райънер“ работят над 4000 пилоти, като 350 са в Ирландия.

Успехът предизвика рязко повишение на акциите на „Райънер“, отбелязва „Ройтерс“. Те поскъпнаха с 5.4 процента до 13 855 евро към 11:15 часа българско време. Но котировките на авиокомпанията все още са надолу с 16 процента, откакто се засилиха стачните действия в средата на юли, и остават под 14.21 евро, до които спаднаха през декември, когато „Райънер“ шокира пазарите, като се съгласи да признае профсъюзи за пръв път в 30-годишната си история.

История: Това лято клиентите на ирландския авиопревозвач бяха засегнати от анулирането на стотици полети заради протести на пилотите, предизвикани от бавния напредък по преговорите за колективни трудови споразумения.

По-рано през август компанията отчете най-тежката си еднодневна стачка след протест на пилоти в пет европейски страни, от които бяха засегнати 55 хил. души в разгара на летния туристически сезон. Това включва и пета 24-часова стачка това лято на една четвърт от пилотите в Ирландия, което накара „Райънер“ да предложи нови разговори с помощта на медиатор.

Те започнаха миналата седмица и приключиха рано днес след 22-часова сесия. „Медиацията в страната е сред най-трудните“, отбеляза компанията.

Пилотският синдикат „Форса“ препоръча на пилотите да подкрепят споразумението. „Райънер“ обяви, че ще представи предложенията пред съвета на директорите, след като ирландските пилоти гласуват споразумението.

В Европа обаче, „Райънер“ в повечето случаи не отговори на общите искания на персонала за медиация и стабилен трудов договор в съответствие с трудовото законодателство на съответната страна. ‘Дали има опасност от нови сътресения? Рискът остава поне докато авиокомпанията не постигне нов компромис, който да успокои недоволството. Засега обаче, пилотите и кабинният персонал са по-твърдо решени от всякога, получили по-голяма свобода след признаването на синдикатите, да организират първите паневропейски стачки и да започнат мащабни преговори. Това по-благоприятно за служителите съотношение на силите все пак, изглежда, кара ръководството да ускори разговорите, за да излезе от задънената улица.’ /БТА

Свързани статии: Как Луфтханза и синдикатът на кабинния екипаж на авиокомпанията се споразумяха чрез медиация

Снимка: The Scotsman

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*