Защо медиацията гради култура на свободния и съзнателен избор?

Медиацията развива всички тези качества и то, практично, в конкретни ключови ситуации.
Участието в медиация разгръща всички тези качества практично – в конкретни и ключови ситуации.

Защото медиацията не е празнословие и абстракция, а е практична среща в конкретна ситуация, за:

  • вглеждане, наблюдаване и поглеждане от всички възможни ъгли и нови перспективи,
  • в неутрална и безопасна среда,
  • в равностоен диалог, в който всеки е себе си и се занимава със себе си, вместо да надцаква и да съди,
  • с уважение и зареждащо присъствие,
  • с изследване и експериментиране в дълбочина, цялостност и широта,
  • с доброволно участие във всеки един момент,
  • и свободно договаряне, което е честно и трайно.

Ако още не сте опитали, но тази възможност Ви привлича с нещо, можете да прочетете накратко за някои случаи: тук и да се свържете с мен при въпроси: тук.

P.S. И два цитата-провокация:

*“Проблемите са фикции, те не съществуват. Обиколи отвсякъде проблема, погледни го от всички възможни ъгли — как така съществува? Той е призрак! Ти го желаеш, затова е възникнал. Стремиш се към него, затова е тук. Каниш го, затова идва. Но хората не са доволни, ако им кажеш, че техният проблем не е проблем — не остават доволни? Чувстват се зле? Ако изслушаш големите им проблеми, мислят, че се чувстват добре. Ако им кажеш: “Да, това е много голям проблем”, те са много щастливи. Затова психоанализата е станала едно от най-важните неща през този век. Следващият път, когато имаш проблем, се вгледай в него, разгледай го много сериозно и в неутрална среда. Няма нужда от твоя пристрастен анализ; не го анализирай, защото анализът е начин за отклоняване на вниманието. Когато започнеш да правиш анализи, не се вглеждаш в същността. Ще се изненадаш от това, че разглеждайки го спокойно, честно и задълбочено, той започва да изчезва. Продължавай да го разглеждаш и той ще си отиде. И ще остави място на подарък. Проблемите не съществуват. Ние и умовете ни ги създаваме — защото мислим, че не можем да живеем без проблеми. Това е единствената причина, поради която имаме проблеми. Да имаш проблем, означава да си зает с нещо.“ – Ошо &

*“Никой не получава свобода наготово. Нужно е да я усетим и опитаме сами. Ако някой ви я поднесе на тепсия, това въобще не е свобода, а подаяние и илюзия.

Свободата означава нищо да не ви пречи да ръководите живота си, както пожелаете. Всичко друго е форма на робство. Ако не можете да бъдете напълно свободни в избора си, ако не можете да живеете така, както вие искате, да правите каквото ви харесва с тялото си (при условие, че удоволствието ви не нарушава нечия чужда свобода), значи не притежавате властта, за която говоря, и по същество сте манипулирани.

Да бъдете свободни не означава да отхвърляте отговорността си към скъпите ви хора и към ближния. Всъщност, тук се включва и свободата да направите избора да поемете отговорност. Но никъде не е казано, че трябва да бъдете нещо, което другите искат да бъдете, ако желанията им са в противоречие с онова, което вие искате за себе си.“ – Уейн Дайър

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*