До къде сме с медиацията в България и накъде вървим?

Медиацията в България, по мой личен опит като медиатор, работи ежедневно.

Заедно с това, продължаваме работата за намиране на подходящия за нашите социални условия, модел на медиация в балансирано съотношение със съдебното производство (както е казано в Директивата за медиацията).

Щастлива съм, защото това означава, че уверената насока на развитие в правораздаването, е споровете да се разрешават с мирни, човечни, икономични и холистични средства!

Или, казано букварно – здравословно и партньорски, вместо с бой и бягство (fight and flight)!

Това е още една добра новина за сноп светлина в системата, за който е работено дълго време.

Днес се състоя много полезна среща с италианският проф. Джузепе де Пало, категоричен застъпник на задължителната медиация и по-точно, на задължителна първа среща по медиация с т.нар. възможност за излизане (opt out)…

В Италия този модDirektiva.Med.nov.chlen5ел постига 150 хил. медиации за година, което означава, че за всеки от тези случаи, вместо време от 1 210 дни и сума от 15 370 евро, разходите за страните и държавата са били значително намалени: общо 47 дни за сума от 4 369 евро. Разликата е очевидна. А за България изчисленията (спрямо 2013 г.) са: вместо време от 564 дни и сума от 3 681 евро, с медиация разходите на данъкоплатците и страните се снижават до 56 дни и сума от 450 евро. Дори само 50 % от медиациите да са успешни, разходите на страните и на данъкоплатеца се намаляват многократно.

В други страни от ЕС годишно има над 10 хил. медиации – в Германия, Англия, Холандия и законите им стават все по-дружелюбни към алтернативните подходи.

Професор де Пало сподели и важни законодателни мерки, които според него допринасят за медиацията в услуга на обществото.  Хареса ми как каза, че в някои неща – като държавната подкрепа за медиацията – малките стъпки (baby steps) не вършат работа. Нужно е да се създават с широк размах, правни регулации за полезните услуги. А, когато услугите са добри, частният сектор ще бъде щастлив да прави добри инвестиции. И, както хубаво перифразира той старата поговорка: можем да заведем коня до реката… и тогава той може и да пие. 🙂

Част от интересната статистика в презентацията му:

1. Изчисление на цената и спестяването:

Годишният брой дела в България е средно 421 166. За да получим общите спестявания, умножаваме по средното спестяване на спор между две страни, в резултат на проведена медиация (и то, при взета нейна 50% успеваемост), което е 1 672 евро. Така получаваме, че възможните общи спестявания биха били над 700 млн. евро! (703 768 386 евро)

2. Кой, всъщност плаща и колко за гражданското правосъдие?

Със съдебните такси средната страна в съдебното производство в България плаща 28,7% от общите разходи за осигуряването на гражданско правосъдие. (средното в ЕС в 20,5%)

Гражданите, които не са страни в съдебното производство (всички ние), плащат 71, 3% от разходите, чрез общото данъчно облагане. Следователно, имат правото да поискат от тези, които се съдят, да опитат първо с медиация!

(Данни от Доклада на CEPEJ за европейските съдебни системи, издание от 2014 г.: ефективност и качество на правосъдието: http://www.coe.int/t/dghl/cooperation/cepej/evaluation/2014/Rapport_2014_en.pdf)

(Данни от Рестартиране на Директивата за медиацията, достъпно на: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2014/)

Предстоят ни срещи за обсъждане на предложенията на малките групи по отделните правни сфери, в които е приложима медиацията. А тя се прилага с успех и в образованието, здравеопазването и изобщо във всички спорни и деликатни ситуации, в които можем да извличаме меда, вместо само да воюваме с жило.

Групата за законови промени за медиацията към Министерство на правосъдието, е инициирана от Национална асоциация на медиаторите и Министерството, водена от зам-министър Мичева, с активното участие на Министъра на правосъдието, Христо Иванов и на Председателя на ВКС, Лозан Панов. Наскоро, по покана на съдия Евгени Георгиев, ни гостува прекрасният Виктор Шахтер, а сега отново е тук и проф. де Пало. Нека използваме техният щедро споделен опит и намерим най-доброто решение за нас, тук и сега!

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*