За ползите от медиацията – в Академия за родители 2021

„Съюзът и Раздялата са естествена част от човешкия живот. Целият ми житейски опит показва, че и двете могат да се случват с еднакво усещане за лекота и олекване в душата, за взаимно уважение и вдъхновение.
Превръщаме ги в драми ние, хората, когато изберем да упражним свръх-контрол върху случването им. В свръх-контрола си ние се свиваме и стискаме задълго (както казваме на телесен език „запичам се“) и така спираме потока, не допускаме яснотата, не се вслушваме и не уважаваме реалността, борим се с естествения ход на живота.
Същият този свръх-контрол обаче, подобно на тапа в бутилката, става и катализатор за голяма промяна. Защото носим вътрешен конфликт, който напира да се развърже – конфликтът между чувството за страх от непознатото ни и, от друга страна жаждата ни да се опознаем и разгърнем в истинската си същност и ценности.
Затова звучи парадоксално, че: точно в кризисната точка ставаме свръх-способни да видим най-добрия изход и да скочим отвъд тесните рамки. А всъщност, това е вграден в нас био-механизъм. Създаваме си конфликт и пречки, за да наберем мощност и да активираме най-силния катализатор за развитие и трансформация.
В конфликта няма нищо страшно. Той е знак за назряла промяна. Хубавото, което можем да направим с конфликта е да улесним, да ускорим промяната и същевременно да обезопасим бомбастичната й проява. И защо не, да извлечем много ендорфини от промяната. Въпросът е „Как?“. В тази презентация ще споделя с вас накратко един работещ отговор: като допуснем яснота в диалога помежду си чрез пряк подход като Медиацията.“
Катина Клявкова е изследовател, конфликтолог и миротворец с образование на юрист и психолог. Тя е професионален медиатор и обучител по медиация с над 20-годишен опит в областта на хармоничното разрешаване на спорове в човешките взаимоотношения. Автор е на книгата-наръчник „В храма на медиацията – как е на практика“ и е учредител на Център за медиация Ахая и мрежа от медиатори. Създател е на трансформиращата медиация с уникален Аха-подход. “
Видео-презентацията можете да видите и чуете тук:

https://www.facebook.com/akademiaroditeli/videos/872576130314232

КК: Благодаря на Мариела Въчева за поканата и успех на Академия за родители!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*