Медиацията днес: профилактика и проверка

 

»Всичко, което преживеем съзнателно,

заздравява целостта и засилва заедността ни.«

 

Медиацията е здравословна практика. Тя работи за желаещите равностойно партньорство. И сработва, не само в неприятни ситуации, но и като профилактично упражнение: когато двама или повече души искат да погледнат към отношенията си от различна, неутрална перспектива и да продължат напред заедно, с лекота.

Ето една спонтанна обратна връзка, дни след проведена такава медиация:

Тя:  „Отворихме мейла и си разпечатахме за двама ни бележките ти. Благодарим ти за тях и за уместно поставените въпроси, ще си ги обговорим. По-натам със сигурност ще имаме още една среща медиация, нека само да видим как ще изпозлваме ключетата от тази и какво ще се случи по време на вървенето в широтата, в което се опитваме хем да не се вкопчваме един в друг, хем да не се изгубим. Ти наистина направи страшно много за мен, за нас, винаги отворена за диалог,  за чуваемост на същественото, когато бях на ръба на емоционалните си сили да се справя с непознати за мен предизвикателства, а ти беше там да ми покажеш, да подадеш ръка. След срещата, на път за вкъщи с него, първото, което сподели, беше, че си много добър психолог, добре насочваш разговора и умееш прекрасно да напипваш същественото. Забелязах, че той също бе впечатлен много от професионализма ти, а и общуваше свободно, не с всеки, когото не познава е склонен така да поставя на масата лични въпроси и да ги обговаря. Лично бележките не сме обсъждали, макар че изявихме намерение. Очевидно обаче, не случваме на момент, а и на него не му е опция да ги обсъждаме като на семинар :))) така че, може би е нужно още поотлежаване.

Забелязах обаче, че има придържане към нещата, за които говорихме в преки ситуации, което ме радва, защото показва, че си служи с подадените ключета, аз също. И напоследък забелязвам как няма напрежение помежду ни, аз самата не изпадам в нервност, ако не се обади, ако не ми каже какви са му плановете и с кого/какво са свързани, а той самият между другото продължава да го прави това като навик, но вече не звучи, сякаш се обяснява или ми се отчита, а споделя. Спокойствието е повече помежду ни, което може би отговаря донякъде на потребността му от кротост като състояние, в което спокойно и ясно да се поставят нещата и да се случват без натиск. Обаче, все още подозрително ме поглежда и търси признаци на цупливост, нервност или други, които имаше преди, да иска уверения, като ме попита дали съм добре и аз му кажа, че съм. Лека-полека се синхронизираме, защото след медиацията и двамата си даваме сметка, че нещата трябва да стават с взаимно подпомагане. И, когато ми говори, ми обръща внимание, че в момента се опитваме да се намерим, да не се обвиняваме, да подхождаме с разбиране и един вид си напомняме и се уведомяваме за взаимните си договорки, но с търпение и обич, вместо с упрек и обвинение. Има напредък и с това искам да ти кажа, че считам медиацията за много полезна, успешна и проведена на изключително високо ниво… Изобщо, нещата заработиха по един по-различен начин и това удовлетворява и двама ни! Всъщност, и трима ни 🙂 “

Той: „Благодаря!!!!!!!“

Благодаря и аз от все сърце! ‘Mед ми капе’ на душата…

Други обратни връзки и Още случаи

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*