Защо медиацията помага за партньорското общуване между деца и родители?

 

Медиац1ията с деца и родители е истински благодатно преживяване!

Защото:

  • сядаме на кръглата маса, на която всички сме равностойни партньори,
  • с еднакво важни и ценни мнения, нужди и избори,
  • в „защитена среда“ за свободен разговор без притискане и осъждане,
  • с моя блага подкрепа като свеж и непредубеден домакин (медиатор),
  • като разговора си остава помежду ни (поверителен),
  • и от него олеква, прояснява се и дори вдъхновява,
  • и се излиза с конкретни решения, зачитани от всички участващи,
  • защото са взети доброволно и в тяхна полза.

Така, че ако си:

Дете на родители, с които комуникацията е затруднена, скандална или невъзможна.

Родител, който търси да възобнови, подобри и погледне по нов начин в общуването с детето си.

Харесваш откровените разговори и отношенията, в които различията се уважават.

Тогава медиацията може да ти хареса – на теб и на вас. Как можем да се срещнем – пише тук.

И за пример, споделям накратко случаи от практиката ми на медиатор:…

Младеж (на 21 г.) и родителите му.

Младежът е много умен, буден и успешен, но от години е затворен до крайност към родителите си. Мислели са, че е период, който ще отмине. Но живеят в една къща и в последно време са имали няколко големи скандала, след които не се е прибирал дълго време у дома, не им говори и дори ги е заплашил, че ще се самонарани. Скоро му предстои заминаване да учи в престижен университет в далечна страна. Родителите му са от силно грижовните (особено майката) и са сериозно притеснени, че той ще замине така – при влошени отношения с тях и „лабилно емоционално състояние“.

Потърси ме: бащата.

Срещи: и с тримата – първо поотделно, а после и заедно. Времеемкост: 5 ч.

Ефект и резултати: свободно изразяване, спокойно чуване и уважаване на истинските нужди на всеки един; освобождаване от минали тежести; поставяне на граници и съгласие за зачитането им; ясно заявяване на това кой-какво наистина иска и може да даде сега и занапред (до следващо предоговаряне); възстановяване и ново-изграждане на доверието; формулиране на актуалните, отделни и общи, интереси/цели/решения; избистряне на работещите точно за тях, точно сега правила и модели, улесняващи и освежаващи комуникацията помежду им; отпускане в отвореното пространство с моменти на споделяне, откровение, откритие и удоволствие.

Година по-късно: стъпка по стъпка, нещата се развиват добре; настроението, дори в предизвикателства не слиза под нивото на достатъчния минимум; моделът на общуване е съзнателно избраният и съгласуван в медиацията – партньорски!

Тийнейджър-бунтар и майка му

Синът е в крайно психическо и здравословно състояние и говори с майка си изключително брутално, ползвайки я за вербална „боксова круша“. Майката е разведена, сама се грижи за двама сина и е от най-всеотдайните. Напоследък обаче, се чувства изчерпана, безпомощна и безполезна. Хрумва им, че точно семейна медиация може да отключи този омагьосан кръг. Резултати: трансформиране на агресията; откриване корените на вътрешните и външни конфликти и поемане на лична отговорност за живота си; съзнателен и свободен избор; прошка и изграждане на партньорско общуване; помиряване; подобряване на комуникацията и здравето.

Дъщеря (на 19г.) и майка й

Абитуриентката е много красиво, талантливо и харесвано младо момиче, проявяващо в последно време нетипични според майка й бунт и грубост, противоречивост, проблеми с дисциплината в училище, несериозност в избраните от самата нея частни уроци и неуважение към хората. След три месеца й предстоят матури, после кандидатстване и важен, мечтан от нея конкурс. Родителите – миролюбиви, интелигентни и грижовни – желаят да разберат какво наистина иска тя, да я подкрепят и търсят начини да я чуят по-ясно и да се чуят взаимно. Опитвали са с психолози. Искат да опитат с една различна среща, заедно в партньорската и неутрална среда на медиацията.

Потърси ме: майката.

Срещи: с нея и с дъщерята, а после и всички заедно, включително и бащата. Времеемкост: 5 часа.

Ефект и резултати: заявяване на нуждите без цензура; изследване, разкриване и осъзнаване на дълбоките причини (които се оказаха съвсем неподозирани); уважаване и приемане; трансформации; взаимно разбиране; виждане на общото с чисти очи; разпознаване и приветстване на различното; творческо изработване на win-win решения; неочаквани открития, възможности и вдъхновение.

Тийнейджърка (на 17г.) и баща й

Баща й и майка й са разведени още, когато е била бебе и от тогава живее с майка си. С баща й са с близки характери и са имали невероятни изживявания заедно. Връзката им е успяла да запази взаимна топлота, но е доста накъсана през годините. Наскоро двамата се видяли и се скарали жестоко. И бащата усеща, че има неща от миналото, към които са изключително чувствителни и всеки път, когато ги докоснат, избухват, нанасят рани и с месеци болят (например, недоволство от изоставяне, огорчение от непроявяване на достатъчно грижи, чувство за вина и др.). И му се сторило, че медиацията би помогнала – защото наистина болката им е много силна и, вероятно присъствието на неутрален и симпатичен и на двама им специалист с опит, ще помогне да намерят най-благоприятното разрешение и да приключат с миналото, фокусирайки се в настоящето.

Времеемкост: 3 часа.

Ефект и резултати: възможност да изкажат всичко, което е в тях и да се освободят от него, да разберат как другият се е чувствал и се чувства сега, защо е направил дадено нещо, дали наистина е имало по-добро, което е могъл да направи; да сложат на масата всичко, което таят отвътре и да видят дълбоките причини, а и по-голямата картина; възможност да извадят навън миналото, за да не ги трови, да го разберат и приемат; възможност да си простят за всичко, което се е случило (прошката не означава задължително одобряване и съгласяване, а освобождаване от негативните мисли и емоции, които влияят и пречат и на двама им да се наслаждават на настоящето – поотделно и заедно).

В медиация могат да участват и юноши и малки деца – по изрично желание и взаимно съгласие на родителите им като техни попечители. В такива случаи са нужни специални качества. С удоволствие, любов и благодарност ще разказвам специално и за тях.

¡ Имате ли въпрос за конкретен случай, в който сте участник? Искате ли да заявите ваша нужда/случай за разрешаване?– можете да го направите така.

Свързани статии: Децата са лакмус за скритите конфликти; Медиацията днес – майка и син; Родителски права; РазЛичността; За семейната медиация; През погледна на естественото;

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*