Новини за медиацията по света – септември 2017

Любопитни новини за медиацията по света. С ухание на зряла земя, с пожелание за плодотворна и сладостна есен, този път споделям новини от: Австралия, Камбоджа, Индия, Уганда (Африка) и др.

Изборът да предоговорим нещо, вместо да се съдим за него, не е ли израз на най-чистото бизнес мислене?! 🙂 – КК

Колегите медиатори Brigid O’Dwyer и Andrew Cox изтъкват поне 5 причини, поради които медиацията е по-добра за бизнеса от всяко съдебно дело и призовават към ранна медиация – още при констатиране на разминавания и преди изобщо да се помисли за съдене.

  1. За да запазите собствеността си върху резултата: Нали една от причините, поради които хората избират да ръководят собствен бизнес, е именно да не им се казва какво да правят. Медиацията помага да се поддържа това живо – алтернативата, ако спорът е съдебен, в крайна сметка трябва да се изпълни нареждане, издадено от магистрат, съдия, арбитър или член на VCAT, който обикновено трябва да вземе решение, което противоречи на интересите на поне едната страна. Осъщественият резултат в медиация ви дава ниво на контрол и сигурност на ранен етап, като избягвате стреса и риска, присъщи на съдебните спорове.
  2. За да намерите решение, което работи индивидуално за Вас и Вашия бизнес: Съдиите, като например магистратите и арбитрите, естествено няма да имат същите познания за бизнеса и за индустрията като страните по спора. Добрият посредник може да помогне на страните да използват тези знания, за да намерят решения „извън кутията“, които са устойчиви и взаимноизгодни в дългосрочен план.
  3. За да поддържате текущи търговски отношения: Статистиката и здравият разум показват, че съществува по-голяма вероятност съществуващите търговски отношения да бъдат запазени, ако страните са в състояние да уреждат споровете чрез добронамерено споразумение, вместо да се борят в Съда. Използването на процеса на медиация за решаване на спорове, особено в ранен стадий, може да поддържа ценни взаимоотношения гъвкаво и в крачка, в полза на всички участници. Това е особено вярно за бизнес спорове, включващи семейства (семейни финанси и отношения).
  4. За да спестите ценно време и десетки хиляди долари: Медиацията обикновено е с много бърз и гъвкав процес за организиране, особено за разлика от закъсненията, които са известни в съдебните производства. И, въпреки че често таксите за успешните медиатори са сравними с таксите на адвокатите, разходите за медиация, включително разходите на вашия собствен адвокат, ще бъдат почти съкратени в сравнение с текущите разходи за информиране на адвокатите и прекарване на време от вашия бизнес, през месеци, ако не и години, от съдебни спорове.
  5. Защото сте задължени: Във всяка юрисдикция в Австралия, медиацията вече е задължителна стъпка в някакъв момент преди съдебният процес да започне. До този момент обаче, и двете страни обикновено са изразходвали хиляди долари за подготовки за битка и за съдебни разходи, ако не и десетки хиляди, дори и в сравнително малки спорове. Това очевидно оказва пагубно влияние върху крайната цел на договарянето за изход и намалява шансовете за спасяване на всякаква търговска връзка. Защо тогава да не медиираме спора си рано и добре, вместо късно, нескончаемо и все по-неприятно?

Ползите от ранната медиация (медиация в ранен етап на спора) неслучайно са признати в Австралийското законодателството – в някои спорове законът сега изисква първо да се опитва с медиация, преди да може да започне дори процесът. Например, в повечето спорове за наемодател / наемател на дребно във Виктория трябва да бъде получен Сертификат от Службата на викторианския комисар по малък бизнес (OVSBC), в който се посочва, че медиацията е неуспешна, преди да може да бъде допусната друга процедура.

„Индийската седмица на медиацията (IMW) е общонационално събитие за информираност за медиацията, което се провежда за първи път през периода 11-17 септември 2017 г. Националният юридически университет на Западна Бенгалия в Колката (WBNUJS) в сътрудничество с онлайн платформата ODRways организират първата Седмица на индийската медиация (IMW) като официално събитие за масово осведомяване за медиацията. Това е голяма и уверена обединена крачка, носеща голяма надежда за социалните отношения на Индия.

Събитието официално се подкрепя от Министерството на правосъдието, Правителството на Индия, Индийският институт по корпоративни въпроси (IICA) и Комитета на Проектът за медиация и помирение на Върховния съд на Индия (MCPC).

За да даде тласък на частната култура на медиация, онлайн платформата за медиация ODRways, призната от Министерството на правосъдието и Правителството на Индия, провежда кампания: „Да направим медиацията достъпна“. Това е онлайн платформа, която свързва хората с медиатори в рамките на 24 часа…

„Според официално изявление на съдебната власт, публикувано миналата събота, този пилотен алтернативен механизъм за разрешаване на спорове ще разгледа 61 случая в рамките на един ден, което е забележителна стъпка в разрешаването на делата. „Това ще бъде първият опит на Съда в „апелативното разрешаване на спорове“, в което се взимат много от инструментите на медиацията – механизъм, който се използва широко от съдебните системи в развития свят, за да даде бърза справедливост на народа“ се казва в изявлението. Цитиран е и заместник-секретаря на съдебната власт, г-н Vincent Emmy Mugabo, който обяснява, че пилотният проект касае различни жалби, които са с най-голямо изоставане в Апелативния съд“.

Следва продължение…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*