Новини за медиацията по света – декември 2017

Любопитни и вдъхновяващи деня новини за медиацията по света – споделям ги с Вас в тази ежемесечна рубрика. Източниците са посочени в хиперлинкове. Надявам се да са Ви полезни. Този път от: Европейския съюз, Световната търговска организация (WTO), Виетнам, Япония, Филипини, Самоа и др.

„На 13 декември 2017 г. Комисията на ЕС прие първия си Доклад за функционирането на платформата за разрешаване на онлайн спорове (ОРС).

Платформата за ОРС, стартирана през февруари 2016 г., помага на потребителите и търговците да разрешават споровете си за онлайн покупки без да се явяват пред съда – като ги свързват с алтернативни (т.е. извънсъдебни) органи за разрешаване на спорове.

Комисията също така разгледа уебсайтовете на 20 000 онлайн търговци и пазари в ЕС, за да прецени дали те спазват своето правно задължение да поставят връзка към платформата за ОРС и имейл адрес на своя уебсайт. Съответните документи могат да бъдат намерени тук. “

„Правилото на закона и неговото прилагане са от решаващо значение за подобряването на бизнес средата. HÀNỘI – Việt Nam постигна значителен напредък в привеждането на своите политики по чуждестранни арбитражни награди в съответствие с международните стандарти, но трябва да насърчи капацитета за прилагането им, за да засили вярата и доверието на чуждестранните предприятия.

Това беше част от  дискусията на експерти при представянето на съдебния „Наръчник за търговска медиация и арбитраж“ във вторник (13 декември), организиран от Международната финансова корпорация (IFC) и Върховния народен съд на Việt Nam.

Việt Nam е подписал много международни договори, уреждащи международната търговия и инвестиции, включително Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни награди (Нюйоркската конвенция от 1958 г.).

Да си член на международна рамка за разрешаване на бизнес конфликти е важна стъпка да убедиш чуждестранните компании да обмислят бизнес ангажиментите във Виетнам. Страната има за цел да завърши своята законодателна и регулаторна рамка, за да осигури съгласуваност между закона на Виетнам и международните регламенти за разрешаване на търговските спорове.“

„BUENOS AIRES – Министри от 164 държави приключиха преговори на двугодишната среща на Световната търговска организация в сряда (14 декември) без споразумения за модернизиране на правилата за световната търговия, подчертавайки загрижеността си за способността на глобалния търговски арбитър да разрешава търговски спорове.

Страните от САЩ до Индия и Южна Африка се сблъскаха около това как да регулират всичко, от електронната търговия до незаконния риболов, тъй като търговските министри поставят под въпрос ефективността на СТО (WTO) в момент, когато „администрацията на Тръмп“ поставя под съмнение начина, по който многостранните организации подхождат към разрешаването на конфликти.

„Това е един от най-важните въпроси от сега нататък за защита на СТО (WTO)“, каза Суреш Прабху, търговския представител на Индия, по-рано през седмицата. „Механизмът за уреждане на спорове е много важна част от СТО (WTO), така че непременно трябва да го имаме предвид“.

Г-н Lighthizer подкрепи позицията на ЕС в Twetter като каза, че субсидирането на незаконния риболов „е екзистенциална заплаха за планетата“.

Роберто Аджедедо, генералният директор на СТО (WTO), каза в заключителните си коментари, че резултатите от срещата са били особено разочароващи. „In taking this work forward we need to do some real soul searching“ („За да придвижим тази работа напред, се нуждаем да се вгледаме навътре в себе си/ в душите си„).“

„През 2017 г. JPO се опитва да създаде система за алтернативно разрешаване на спорове (АРС / ИРС), за да насочат и задължат собствениците на патенти и потенциалните лицензо-получатели да постигнат положителни резолюции, особено след неуспех на преговорите си.

JPO обаче, осъзна, че трябва да отложи въвеждането по своите планове, поне засега. ADR (АРС) видимо са добър начин за премахване на бариерите пред развитието на бизнеса, но при по-нататъшно разсъждение, JPO признава, че при усложнената схема на съвременни продукти и услуги, които изискват много, разнообразни патенти да функционират (стандартни основни патенти или SEPs) – като „интелигентни“ продукти на „Интернет на нещата“ е малко вероятно да се постигнат бързи задоволителни резолюции със стандартизирана процедура за арбитраж, медиация и стандартизирани такси.

Докато в миналото притежателите на патенти са били в области, свързани с тези на собствениците на патенти, това е много по-малко сега, в света на „интернет на нещата“. Телекомуникациите и ИТ индустрията измислят технологии, които са желателни в други области, като производителите на автомобили или сектора на услугите. JPO отбелязва, че притежателите на тези СЕП (патенти), свързани с ИТ, могат да оценяват своите изобретения дори стотици пъти, колкото и корпорациите, които се нуждаят от тези изобретения в своите продукти. Междувременно договореностите за преработване на различни продуктови схеми, необходими за продукта, могат да бъдат възпрепятствани от производителите.

Макар да не се движи напред с АРС / ИРС, JPO ще продължи да обмисля как да се приложат конкретни работещи политики, които отговарят добре на глобалните процедури, за win-win резултати за собствениците на патенти и лицензо-получатели, които дават възможност на участващите страни да прогнозират по-добре развитието на своите предприятия. Международните инвеститори, кандидатите за патенти и потребителите на технологии ще искат да следят как JPO решава тези проблеми и се надяват да подобри техните условия в бизнес средата. Разбира се, ако се работи по международния трансфер на технологии и лицензиране с Япония, те ще трябва да продължат да използват ефективни междукултурни споразумявания и да се консултират с опитни в това местни агенти“.

„МАНИЛА, 15 декември – Отделът по труда поддържа стабилен индустриален климат, като е решавал дела, включващи P 4,249 милиарда обезщетения за колективно трудово договаряне и други парични вземания, покриващи 83,039 работници през първите 18 месеца на администрацията на Duterte.

Позовавайки се на доклада на Националния съвет за помирение и посредничество (НСМБ), секретарят на труда Силвестър Бело III заяви, че бързото уреждане е извършено чрез механизма за алтернативно / извънсъдебно разрешаване на спорове (ADR / АРС / ИРС), който регистрира общо 53 958 решени случая.

„Алтернативното разрешаване на спорове е нашата стратегия за гарантиране на бързото предоставяне на трудова справедливост. Ние поддържаме индустриален мир и добър бизнес климат чрез бързото и трайно уреждане на трудовите спорове“, каза Бело.

На базата на доклада 53,148 трудови дела бяха уредени чрез Единен подход за влизане (SEnA), който донесъл парични ползи от P2.149 млрд. До 67 815 работници. Също така, общо 207 случая с предупреждения за стачка бяха договорени с парични обезщетения на 13 821 работници в размер на 1,915 млрд.

Относно превантивната медитация (PM), 603 решени случая бяха записани с P185.152 милиона парични печалби за 4103 работници.

Едно от най-значимите трудови дела, които решихме така, бе

продължителният и тежък колективен трудов спор, включващ Rubberworld Philippines Inc. и неговия съюз на работниците.

След 22 години, двете страни се споразумяха да уредят различията си чрез поредица от медиационни срещи и помирителни конференции, подпомогнати от заместник-министъра Джоел Маглуносд“, каза Бело.

Също така, още някои от дружествата / работодателите с висок успех при парични вземания включват: Kepco SPC Power Corporation с P130 милиона парични облаги за 96 работници; Novartis Health Philes., Inc. с P34 милиона до 137 работници; Медицински център „Капитол“ с персонал от 20,52 милиона до 600 работници; и Pepsi Cola Philippines, Inc. с P13 милиона парични ползи за 110 работници.

Секретарят по въпросите на труда в същото време е подчертал засиленото функциониране на кооперациите за управление на труда (LMCs) и на Grievance Machineries (GM) в компании, които са били полезни при разрешаването на спорове чрез насърчаването на добри трудово-управленски отношения.

„Ще продължим усилията си за по-нататъшно укрепване на механизмите за АРС, за да осигурим стабилен и справедлив климат на индустриален мир в страната ни“, каза Бело. (DOLE / Abegail De Vega)“

„Четвъртото обучение по медиация в Самоа бе официално открито от Министъра на правосъдието и администрацията на съдилищата, Faaolesa Katopau Ainu’u.

Домакин бе организацията на акредитираните медиатори на Samoa Association (А.М.С.А.), а 24 въодушевени участници с всякакви професии са се регистрирали, за да придобият необходимите умения и знания, необходими за да станат акредитирани медиатори за Самоа. Сред участниците са няколко представители на правителствени министерства и на частни предприятия, министрите на църквите, консултантите и административния персонал на съда по земите и др.

Обучението включва изучаване и проучване на различни концепции за разрешаване на конфликти и медиация. Треньорите помагат на участниците да станат по-съзнателни в ролята на неутрал, както и да ги вдъхновят, че „съпричастността“ е в центъра на медиацията.

Към днешна дата са обучени и акредитирани 43 медиатори, които улесняват разрешаването на търговски спорове, висящи при Върховния съд, Семейния съд и Районния съд. Установена е висока степен на успеваемост: около 75 – 80% от споровете се разрешават. Този успех освобождава Върховния съд от случаи, които отнемат месеци, ако не години, за да се стигне до окончателно изслушване и истинско разрешаване.

Следва продължение…

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*